Quantcast
Channel: Mitt London Archives - LondonSwedes
Viewing all articles
Browse latest Browse all 117

Mitt London: Fredrika Åsenius

$
0
0

Fredrika

Namn: Fredrika Åsenius

Ålder: 26

Flyttade till London: 2012

Jobbar som: Läkare/forskare och yogalärare

Bor: Islington

 

_MG_8254

 

Fredrika Åsenius flyttade till England för sju år sedan för att plugga till läkare på Cambridge, och för att sedan slutföra sin utbildning på University College London. Idag jobbar Fredrika på University College London Hospital, där hon forskar om barn som föds med låg födelsevikt. Vid sidan om det är Fredrika yogalärare, samt leder gympa på Friskis & Svettis London. 

 

 

Du har gjort hela din universitetsutbildning i England – vad har varit för- och nackdelarna med det?

Min utbildning har gjort det lättare att arbeta internationellt jämfört med om jag pluggat i Sverige, och det har varit hög standard på undervisningen överlag. Sedan har det såklart varit otroligt givande att plugga tillsammans med människor med blandad bakgrund – kulturkrockar gör oss ödmjuka.

 

Nackdelarna har varit få, men jag saknade jämställdhetstänk i Cambridge. Exempelvis så var endast en av 35 föreläsare under mina första två år av läkarutbildningen kvinnor. Det behövs en ökad medvetenhet kring vikten av att lyfta fram kvinnor som vill ha högre akademiska positioner, samt flera reformer i områden som berör barnomsorg och flexibel arbetstid.

 

Vad har du för tips till andra som vill plugga i England?

Det viktigaste är att börja ansökningsprocessen i tid. Här i England är ens ”personal statement” (personliga brev) en central del av ansökan, och där måste man övertyga universitetet om att de inte skulle kunna klara sig utan just dig. Tänk dig ditt personliga brev som en instagrambild, alltså att den visar verkligheten men med ett fördelaktigt filter. Här har man också möjlighet att kompensera för sådant som lite för låga betyg, men det förutsätter att man kan visa på arbetslivserfarenhet, praktikplatser och projekt som är relevanta för den kurs man söker. Om man börjar i tid så finns det chans att hinna skaffa sådant. Därför blir mitt viktigaste tips att sätta igång nu, helst igår.

 

Hur är det att arbeta inom det brittiska sjukvårdssystemet? Hur tror du att de skiljer sig från att jobba inom det svenska?

Generellt så är det otroligt inspirerande – här i London finns sjukvårdspersonal från hela världen, och det är fantastiskt att se hur hårt alla arbetar för att det nationella sjukvårdssystemet, NHS, ska fungera så bra som det faktiskt gör. I London finns specialistläkare inom väldigt nischade områden, stora möjligheter för medicinsk forskning och så pass högt patienttryck att man som läkare snabbt skaffar bred erfarenhet.

 

Jag tror däremot att man respekterar arbetstider i högre grad i Sverige än i England. Till exempel så arbetar de flesta av mina läkarkollegor 2-3 timmar varje dag utöver schemalagd arbetstid. Att villkoren nu på olika sätt förväntas bli sämre i och med det nya kontrakt som introduceras i hösten 2016 har lett till massdemonstrationer och strejkande läkare för första gången i NHS historia. Som sagt så är också möjligheterna att kombinera arbete och familjeliv sämre: barnomsorgen är dyrare, mammaledigheten kortare, och pappaledighet är ett okänt begrepp.

 

_MG_8246

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag tycker att jag har fått en drömchans att arbeta med klinisk forskning inom ett område jag är intresserad av. Och så har jag ett otroligt bra team med handledare, barnmorskor, laboratoriepersonal och läkare kring mig som gör det hela möjligt. Det är mycket jobb, och ibland känner jag mig hopplöst oerfaren, men på det hela taget så känner jag mig väldigt lyckligt lottad. Att jag också får jag vara med och välkomna massa fina bebisar till världen är ett stort privilegium.

 

Du är även etablerad yogalärare. Vad motiverade dig till att bli det?

Innan jag utbildade mig till yogalärare hade jag tränat yoga i sex år, och upplevde att det hade gjort mig mer lugn, fokuserad, stark och smidig. Jag ville förmedla den känslan till andra, och gick min yogalärarutbildning i NYC sommaren 2012. Sedan dess har jag lett klasser runtom i London på olika nivåer, och stortrivs.

 

Det finns ju en hel del uppfattningar om hur en yogalärare ’ska vara’, exempelvis att man ska ägna sig åt tarmsköljningar och chakravård. Jag är inte så mycket för alkaliniserande mat, blodgruppsdieter eller andra dumheter. Jag vill ge mina klienter verktyg för att hantera sin vardag, fysiskt och psykiskt, och göra yoga tillgängligt för alla.

 

PicMonkey Collage 

Några tips till andra som skulle vilja etablera sig som tränare här i London?

Var beredd på mycket gratisjobb i början: fråga om kompisar, företag eller gym skulle vilja ha en gratis träningstimme med dig, och be dem sedan att rekommendera dig för vänner eller skriva om dig på sociala medier. Exponering och att skaffa erfarenhet är A och O.

 

Be också om massor av feedback från dina klienter så att du kan vässa ditt koncept och erbjuda någonting unikt. Nyckeln är att vara personlig, att folk ska vilja gå på just din yogaklass/bootcamp/spinningpass, inte bara vilken som helst.

 

Du har tidigare bott i Cambridge – hur skiljer det sig från att bo i London?

Cambridge är en väldigt speciell ’bubbla’, där i princip hela staden kretsar kring universitetet. Det är ett paradis för cyklister och akademiker, och att bo där gör att man förstår varifrån J.K. Rowling fått sin inspiration. Det var fantastiskt att få uppleva den sagomiljö som Cambridge erbjöd, men efter tre år saknade jag storstadspuls och kände mig rastlös.

 

Vad älskar du mest med London?

Att det är som flera städer i en! Varje område har sin alldeles egna känsla och profil. Lyxbohemiska Angel. Hipstermeckat Shoreditch. Det medvetet skitiga Camden Town. Tjusiga Kensington. Promenadpiffiga Covent Garden. Kaotiska Chinatown. Jag skulle kunna fortsätta länge…

 

_MG_8345

 

Vad tar du en date du vill imponera på i London?

Baren på St Pancras Renaissance Hotel. Det är så galet vackert här att man blir kär i nästan vem man än sitter mitt emot. Och deras Cosmopolitans är fantastiska!

 

Tips för en regnig dag i London?

Tate Modern. Ju mer ofattbara konstverk, desto mer huvudbry och desto fler nya tankebanor. Det gillar jag. Så jag skulle strosa runt på Tate med en kompis och sedan slå mig ner och diskutera alla intryck över en smaskig lunch på Vapiano.

 

Beskriv din ultimata utekväll i London.

Då vill jag ha bubbel och dans till ocreddiga listettor! Jag brukar upplåta min lägenhet för fördrinkar, sista sminkfixet och första höftskaken. Sedan übrar vi oss iväg till något ställe där vi tror att vi kan charma DJ:n och så dansar vi tills man kan vrida svetten ur kläderna. Below & Hidden och Trapeze är kul.

 

Vart kurerar du dig dagen efter?

Mitt käcka svar skulle vara att jag tar en stenhård yogaklass för att svettas ut tequilaresterna, och sedan fyller på med broccolijuice från Planet Organic. Ett mer realistiskt svar är att jag soffhänger med min vän Netflix.

 

Hur spenderar du helst en söndag i London?

Jag jobbar oftast på söndagar, men när jag inte gör det så blir det en sväng på gymmet följt av en lång och lyxig brunch med kompisar. En gång i månaden (nåja, det är målet i alla fall) är det bokklubb. Vilket innebär mer bakverk än böcker, men är väldigt mysigt.

 

Mest överskattade turistattraktionen i London?

London Eye. Det är mest en lång kö. Då är det roligare att åka Emirates Air Line.

 

Vart går du helst och shoppar?

Online, räknas det? Jag ser i alla fall till att hålla mig borta från stressiga Oxford Street så mycket som möjligt. Annars är Marylebone är gulligt, där kan man fynda designerguldklimpar second hand på diverse charity shops.

 

Skärmavbild 2016-06-07 kl. 11.23.30

 

Bästa brunchen?

Ottolenghi. Ofantligt goda grönsakskreationer, och en himmelsk dessertbuffé!

 

Bästa middagen?

Ping Pong London Bridge. Förträffliga dumplings, och så är det väldigt trevligt att ta sig dit genom att cykla över vackra Waterloo Bridge.

 

Vad saknar du i Sverige? (förutom vänner och familj)

Långpromenader och nakenbad i Bohuslän. Så klart.

 

Foto: Upi Sandu

The post Mitt London: Fredrika Åsenius appeared first on LondonSwedes.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 117

Trending Articles