Quantcast
Channel: Mitt London Archives - LondonSwedes
Viewing all 117 articles
Browse latest View live

Mitt London: Kentish Town

$
0
0

mittlondon2

Mitt London ger vi svenskar i London chansen att presentera sin stadsdel. Denna vecka är det Sofia Capel, redaktör på LondonSvenskar, som visar upp Kentish Town och alla dess smultronställen.

 
 

Sofia: Jag har bott i Kentish Town i nordvästra London i cirka tre år. Det är ett väldigt dynamiskt och up-and-coming område fullt av små cafén, barer och affärer. Här är mina favoritplatser:

Min bästa park är Hampstead Heath som binder samman Kentish Town, Hampstead och Highgate. Där är det lika fint på hösten som på sommaren då man kan fira midsommar, bada eller bara gå på långa promenader.

 

 

 

Andra bra saker att bo nära är frukt- och grönsaksståndet med världens gulligaste (men tjurigaste) lilla frukttant, tatueringsställen, konserthuset the Forum och söta små gator med färgglada hus.

 

Ett gäng nyare fik har poppat upp lite här och var under de senaste åren. Mina bästa tips är: Doppio med snygg interior och gott kaffe. De säljer även espressomaskiner och annat kafferelaterat. På Arancini Factory hänger barnfamiljer såväl som hipsters och kändisar. De har ekologiska cupcakes och vetetariansk mat för bra priser. House Presso öppnade för någon vecka sedan och serverar ganska så basic grejer så som kaffe med mjölk, te i pappersmuggar och smörgåsar. Det som gör House Presso attraktivt är att deras stora bord och sköna fotöljer gör det till det perfekta stället för att sitta och jobba på.

 

 
 

Blir man sugen på en drink finns det mycket att välja på. En tjusig cocktailbar gömmer sig i en källare kallad SheBeen. Vill man hellre gå till en mysig och lågmäld pub med uteservering finns The Pineapple runt hörnet. The Assembly House är det perfekta stället om du vill gå till en större pub på fredagskvällen, eller om du vill se på fotbolls-EM och liknande event. Och till sist vill jag tipsa om The Bull and Gate där du kan se live-band såväl som bara ta en öl. Här har bland andra musiklegendarer som Coldplay spelat innan de blev kända.

Kentish Town ligger i nordvästra London och är en del av Camden Borough. Här har både storheter som Karl Marx och George Orwell bott, långt innan Costa Coffee och Sainsburys poppat upp på highstreeten. Är du ett Mighty Boosh-fan kan det vara värt att hålla ögonen öppna efter komikerna Noel Fieldning som bor i området. Om du känner igen vissa gator och delar av Kentish Town så är det för att filmen About a Boy spelades in där.



Mitt London: Fulham

$
0
0

fulham1

I Mitt London denna vecka är det Iida Heikkinens tur att visa upp sitt Fulham i sydväst. Iida gillar att fota och driver även bloggen Decades of Elegance som handlar om vintagesmycken, stylingidéer, håruppsättningar och antikmarknader. Hon sjunger även i Svenska Kyrkans kör. Iida har bott i London i sex år, varav tre i Fulham.

Iida: Idag tänkte jag ta med er på en liten vintagevandring runt Fulham. Cirka är en underbar vintagebutik på Fulham Road dit vintageälskare vallfärdar ifrån när och fjärran för kvaliten och de unika plaggen. Personalen är oerhört kunnig och tillmötesgående, så om du tycker om vintage är det verkligen värt ett besök!
På New King’s Road ligger underbar Deuxieme där man kan hitta allt ifrån designerfynd till vintage och second hand – från vardagsplagg till aftonklänningar.  Deras mysiga kafé är perfekt för en lugn stund mellan shoppingvarven.

 

 
 

Marys Living and Giving Shop handlar man designerfynd med gott samvete, eftersom intäkterna används till att stödja Rädda Barnen.  Butikerna drivs av boende i området och till exempel så har lokala inredare sett till att butiken ser otroligt välkomnande ut, och kläderna som skänkts är i så fint skick.  Här finns allt ifrån klänningar, skor, barnkläder, böcker och även mycket fint till herrarna.

 

När vi ändå är vid Mary’s så kikar vi förstås in i butiken bredvid, som råkar vara världens mysigaste delikatessbutik, Bayley & Sage. De har ett underbart utbud av ostar, hemlagade luncher, bakelser… perfekt när helgens brunch ska inhandlas!

Fulham ligger i zon 2 i sydvästra London och tillhör  London Borough of Hammersmith and Fulham. Filmälskare har kanske sett vissa gator flasha förbi på den stora skärmen då stadsdelen varit med i både Omen, Sliding Doors och The L-Shaped Room. Stället är lite extra känt för att vara hem till två Premier League-lag: Chelsea och Fulham. 


Intervju: Alexia Bergström

$
0
0

Alexia Bergström

Hon är den svenska blondinen som blev utpekad i brittisk media under 2005 för att vara prins Harrys nya flamma. Vi känner henne som en av sångerskorna i D&A och som nybliven fashion/livstils bloggare. Vi träffade Alexia Bergström på Le Pain Quotidien på Marylebone Highstreet för att prata om hennes nya blogg och få lite Londontips.

Alexia kom till London under sommaren 2007 med drömmen om att börja på drama skola men med råd från sina föräldrar började hon istället studera Grafisk Design på London Collage of Communication som är en del av London University of Arts. Efter 1,5 år i London påbörjade hon sin degree på RACL som är en del av Regent’s University (då Regent’s College).

Första frågan som slår mig är om den norska Martine Vik Magnussen som mördades av en skolkamrat i en lägenhet på Great Portland street i centrala London. Detta var i mars 2008. Martine och hennes mördare gick båda på Regent’s samtidigt som Alexia.

- Jag började där precis samma termin som det hände. En av mina bästa vänner gick i hennes klass.  De hade vart på Maddox innan hon blev mördad och jag var där på torsdagen. Jag minns det så väl då det var min födelsedagshelg. På söndagen fick alla reda på det och det var självklart en jättesorlig stämning i skolan lång tid framöver. Det blev en påminnelse om att man måste vara försiktig men jag känner mig ändå alltid jättetrygg i London. Mycket tryggare än jag någonsin gjort i Stockholm.

Vi båda är överens om att London känns som en trygg stad, kanske på grund av den övergripande övervakningen  CCTV och att det alltid rör sig mycket folk på gatorna.

Vart hänger du mest i London?

Det blir mycket kring där man bor (Sloane Square) men jag hänger ganska mycket i East också då jag har vänner från alla delar av London. Jag kan vara på en private membersclub ena dagen och ett rave andra. Jag försöker göra nya saker hela tiden och säger inte nej till någonting. 

Detta kan man också se i bloggen också, vilket gör att det är lättare att tilltala en bredare publik.

- Många svenskar som flyttar hit håller sig i Chelsea och hänger bara med svenskar eller liknande men jag träffar gärna olika typer av människor och håller mig inte bara till svenskar.Det gör mig irriterad när folk är narrow minded. 

Vi pratar om vilka Alexia hänger med mest och givetvis kommer vi in på ämnet Prins Harry. När man Googlar Alexia är det första som kommer upp artiklar från 2005 då hon gjorde löpsedlar genom att ha haft en flirt med Prins Harry på skidorten Klosters i Schweich. Prins Harry var då tillsammans med sin flickvän Chelsy Davy. Paret gjorde slut i 2009 och hade då dejtat i 5 år. Alexia nämndes även då i tidningar som en av anledningarna till att förhållandet inte hade kunnat hålla.  Vad som egentligen hände? Det kanske ni får läsa om i Alexias blogg en vacker dag.

Beskriv en vanlig ute kväll för dig i London?

Jag älskar Louou’s på Hertford street, där har jag alltid roligt. Men under årens lopp har det blivit mycket The Cuckoo Club och Tramp.

Men som sagt jag gillar att mix it up så hamnar lätt på rätt annorlunda events  ibland också. Jag föredrar privata fester och nu förtiden går jag bara ut om det är något speciellt som händer. När det gäller mina stammis ställen så lovar jag mig själv varje gång att jag aldrig mer ska sätta min fot där då det alltid är samma  men så slutar man alltid upp där ändå.

Vi pratar om event såsom Torture Garden och andra annorlunda fester man hamnat på någon gång då och då. Alexia berättar om kvällar på The Box och privat fester. Många av hennes historier kommer ni kunna läsa om i hennes blogg. En gång hamnade hon hos en man som har ett hus mitt i Hyde Park där han ibland  har privata fester. Från denna fest fick Alexia med sig en docka som en transvestit hade haft med sig under kvällen. Dagen efter blev de nedringda av ägaren som var upprörd och stressad. De var tvungen att snabbt komma tillbaka med dockan. Varför dockan var så viktigt fick de aldrig reda på… 

 

 

Vi ramlade över Alexias musik genom några gemensamma vänner. Hennes band D&A startades med henne bästa vän från barndomen Davida Nordström. De gick på privatskola tillsammans från 14 års åldern och har hållit ihop sedan dess.  Musiken de spelar är Elextro pop där Alexia är sångerskan och Davida  sjunger och är låtskrivare. Davida bor inte längre i London vilket gjort att musiken hamnat lite på hyllan.

- Nästa steg är väl att gå in i studion igen och det skulle vara jättekul att boka in lite spelningar i London, säger Alexia.

Vi har läst din blogg och gillar dina smaskiga historier, var fick du idén ifrån?

När blogghajpen startade för flera år sedan sa många av mina vänner att jag borde starta en blogg men jag har aldrig följt bloggar så det har inte fallit sig naturligt.
Jag älskar att stå framför kameran och tänkte då att bloggen skulle kunna bli en plattform för webb-tv.
Jag skriver Extreme Echo varje söndag med roliga historier om händelser som hänt mig men även mycket fashion och bilder.
Det som är skönt med bloggen är att jag kan göra vad jag vill med dem och jag har väldigt mycket ideer.

 

Besök Alexias blogg här!

 


Mitt London: Leon Jiber

$
0
0

Screen Shot 2014-04-03 at 16.17.40

Leon Jiber är programledare i barnprogrammet Art attack som sänds på Disney Junior och Disney Channel i hela norden. Han är 22 år gammal och född i Stockholm Sverige. Uppväxt med en ensamstående mamma och lillebror har han hittat motivationen till att satsa hårt mot sin dröm om att bli en professionell skådespelare. För tillfället bor han i London, Liverpool st. sen 3 månader tillbaks. 

 

Hej Leon! Hur kommer det sig att du valde att flytta till London?

Halloj halloj!! Hade turen att få lära känna London lite bättre när jag var här och jobbade med Disney första gångerna för ett par år sedan, det suktade mig att komma tillbaka. Har alltid varit nyfiken på storstäder, framförallt London. Beror mycket på att teater, film och tv-branschen är betydligt mycket större än i Sverige, då drömmen sedan långt tillbaka varit att få jobba som en professionell skådespelare. Att sättas på prov är viktigt för sin utveckling i vad man än väljer att göra i livet och det är precis därför jag valde att komma hit. Får utmana mig själv, allt från en ny stad, nytt språk och en ny kultur. Att det ibland blir långa ensamma dagar har man fått vänja sig vid, men tillslut hittar man charmen i det också ;)

Är chanserna för en karriär större i en metropol som London?

Det skulle jag absolut säga, där tror jag dem flesta håller med mig som fått resa mycket. Det handlar till viss del mycket om kontakter i en storstad, om du träffar en intressant person så är det viktigt att byta kontaktuppgifter direkt, eftersom chansen att du träffar personen igen är väldigt liten. Gå in med en bra positiv attityd och ta för dig i allt du gör. När du kommer till London måste du våga släppa Jantelagen big time, den finns i alla oss svenskar någonstans djupt i vårt undermedvetna, haha. Jobba varje dag på att ”kasta dig ut” och kliva utanför din comfort zone.

Vad är din bild av London efter bara några månader?

Älskar London, det tar sin tid att komma in i allt, men ingen stress! Den här resan kommer betyda otroligt mycket, lär mig massor varje dag som går.

Råd till den som vill flytta hit – vad ska man tänka på?

Kan vara bra att göra en liten research innan så du har koll på vart du skulle kunna tänkas bo. Borde själv ha gjort det!  Men för att vara helt ärlig, tänk inte så mycket. Om du är nyfiken på London, åk bara! Du kommer hitta dig själv och vad du vill göra, om inte annat ha något att berätta för barnbarnen haha.

 

 

Vart ska man vända sig om man är nyfiken på skådespeleri?

Mitt första tips som jag kommer att tänka på är att läsa boken The Intent To Live med Larry Moss. Magisk bok! Även fast skådespelarkurser och utbildningar kostar mycket i London så är det något jag rekommenderar starkt. Du blir mer självsäker och kan få testa på det ordentligt innan du ställer dig på en större scen eller film/tv-produktion.
Du kan även hitta grupper på facebook, där man kan nätverka och samla på sig kontakter för kommande uppdrag. Något som funkar för en annan kanske inte funkar för just dig. Det är viktigt att hitta sin egna väg! :)

 

Kontakta Leon Jiber


Mitt London: The Scandinavians

$
0
0

TheScandinavians


Vi träffar Linnea och Nathalie som båda studerat i London de senaste 3 åren och direkt efter plugget valt att starta eget! De startade The Scandinavians, där de förtillfället jobbar med marknadsföring för två företag.

Namn: Linnea Cronstedt Colt & Nathalie Bernce

Ålder: Båda är födda år 1991, Linnea fyllde precis 23 och Nathalie fyller 23 år i december.

Utbildning: Grenoble Ecole de Management – Grenoble Graduate School of Business. Vi båda studerade International Business på deras London baserade campus i Holborn. Nathalie valde att läsa Marknadsföring som inriktning och Linnea valde finans.

Bakgrund:

Nathalie som är är en Stockholms tjej flyttade till London för 4 år sedan för att hon ville utveckla sig själv, träffa nya intressanta människor och börja studera. Linnea som är född och uppvuxen i Malmö valde att flytta till London för 3,5 år sedan för att studera och skaffa sig fler internationella kontakter. Att starta eget har varit en dröm för både Nathalie och Linnea sedan länge och det första steget mot målet om ett eget företag möjliggjordes genom flytten från Sverige.

Varför valde ni att starta eget och hur kom idén upp?

Vi har sedan tonåren delat visionen om att skapa något själva! Då vi träffades på universitetet i London och en stark vänskap växte fram, insåg vi snabbt att vår dröm kunde bli sann speciellt då vi komplementerar varandra både personlighets och kunskapsmässigt. Idén bakom The Scandinavians initierades av vår passion att bli framgångsrika. Vi delar värderingen om att ibland måste man riskera allt för att lyckas, men tillsammans var vi starka nog att överleva.

Hur startade ni upp?

Ett gott råd för en egenföretagare är att tidig ålder skaffa sig praktisk erfarenhet istället för bara den teoretiska delen man lär sig i skolan, då får man en grundläggande erfarenhet och nätverk till framtiden. Den initiella idén bakom The Scandinavians växten nämligen fram precis genom en kombination av nätverk, kunskap och ambition, det handlar bara om att våga börja någon stans och slänga sig in i det okända.

The Scandinavians checklist för att starta eget:

 1) Utveckla en affärsplan baserad på din affärsidé.

2) Registrera företaget på www.companyhouse.co.uk

- Glöm inte att skaffa ett National Insurance Number för att kunna genomgå processen att arbeta i UK.

3) Köp ett domän namn på GoDaddy.com eller annan sida där de säljer domäner för att kunna ha en hemsida och email.

4) Öppna ett bankkonto för ditt företag. Gör en noggrann research så du väljer en bank med den bästa räntan och förmåner. Glöm inte att banken kräver en hel del info, så som bevis på bostad, tidigare bankuppgifter i england samt övriga räkningar.

4) Investera i en revisor – glöm aldrig att inse dina styrkor och svagheter. Våga ta proffesionell hjälp om redovising inte är din starka sida.

5) Be om råd, det finns andra människor i din omgivning som varit i liknande situation och har betydligt mer erfarenhet än du. Därför rekommenderar vi starkt att man har en rådgivare eller en mentor som man kan få generalla råd och tips från.

The Scandianvians jobbar för tillfället med två  kunder där vi utvecklar effektiva marknadsförings strategier. En av våra kunder, är det världs kända varumärket Misfit Wearables www.misfit.com som grundades av John Sculley (tidigare Apple CEO). Misfit är ett varumärke som inriktar sig på  tränings och hälsointresserade människor och har utvecklat en unik produkt som heter Shine, en aktivitetsmätare.

Den andra kunden The Scandinavians jobbar med är en ny fotoapp, Spin My Planet, www.spinmyplanet.com.

Appen har svenska rötter med huvudkontor baserat i Malmö men har ett globalt team som sträcker sig från London till San Fransisco. Spin My Planet gör det möjligt att skapa rörliga och innovativa bilder för användaren som lätt kan delas genom alla sociala nätverk. Spin My Planet har blivit en stor hit inom blogg, mode och livstils industrin!

Det Linnea och Nathalie tycker är mest exalterande med Spin My Planet är den otroligt positiva feedback man får av allmänheten. Det är också fantastiskt att få arbeta med ett starkt och drivet team där ägaren konstant tar del och är involverad i hur vi arbetar, vi har en öppen och vänlig dialog med kunden vilket är helt avgörande.  Spin My Planet växer så det knakar men är alltid på jakt efter nya familjemedlemar med passion och eget intiativ tänkande så om du känner att du skulle vilja jobba med oss hör mer än gärna av dig!

Hur har era fyra första månader gått?

Över förväntan! De första månaderna har varit fantastiska men kaotiska! Vi kastades ut i en okänd värld där vi dagligen mötte människor med år av erfarenhet i bagaget, så självförtroendet var under all kritik, men med tiden växer man i sig själv och hittar en roll där man känner sig bekväm och trygg i. Också, i samband med våra kunders framgång insåg vi att erfarenhet inte är avgörande för framgång, det handlar om driv, motivation och aldrig ge upp!

 Vad gör ni när ni inte arbetar?

Efter en lärorik men stressig sommar har vi äntligen funnit balans mellan jobb och fritid. Det handlar om att kunna stänga av och hitta ny energi och inspiration innifrån. Då krävs ett aktivt val om att sätta sig själv först. Därför älskar vi att träna, umgås med goda vänner och njuta av allt vacker London har att erbjuda både dag och natt.

 5 smultron ställen

1) Favorit restaurangen för både en kväll med tjejerna och första dejten: Chotto Matte London. En exotisk oas i hjärtat av Soho.

2) När vi längtar hem spenderar vi gärna söndagen på Lisa’s Portobello och äter riktig svensk mat.

3) Vi älskar färskpressad Juice, prova juice baren 108 i Marylebone.

4) Bästa promenaden: Kew Gardens, deras Tree Top Walk är fantastisk!

5) För inspiration brukar vi kolla in 15 Bateman Street senaste utställning.

Bästa Londontips:

1. Börja leta boende i god tid.

2. Du upptäcker och lär känna London bäst till fots, strunta i tunnelbanan och promenera.

3.Det finns otroligt mycket Svenskar i London, så tänk på vad du säger.


Möt – Mikael Angesjö

$
0
0

Mikael Angesjö

Mikael AngesjöMikael Angesjö har en ganska brokig bakgrund, uppväxt i en liten ort mellan Göteborg och Borås som han lämnade för ungefär tretton år sedan för studier i USA. Efter några år kom han till Docklands och London och arbetar idag gladeligen med att marknadsföra sitt hemland.

-Det var aldrig min tanke att åka till London, många svenskar har London som mål, men USA var grejen för mig, säger Mikael Angesjö pillemariskt och fortsätter med ett leende som talar om att han har fina minnen från tiden på andra sidan Atlanten.

-Jag studerade och hade ett fotbollsstipendium, summerat var det fyra väldigt trevliga år.

 

Vi har möts upp på Home house i Marylebone, bara ett stenkast ifrån hans nuvarande arbetsplats och vi sätter oss ner för en förmidagskaffe i ett av rummen på medlemsklubben. Cappuccinon serveras och Mikael sätter sig i vad som förmodligen är den grönaste soffan jag någonsin sett.

 

Han spelade fotboll och jobbade sedan en tid för Adidas i New York och Manchester innan han hamnade i London. Det gått fyra år sedan han fick jobbet som ”Membership coordinator” på den Svenska Handelskammaren för Storbritanninen, idag är han vice VD. Åren i USA lärde honom att det att vara patriotisk är något positivt och äran i att få representera sitt land.
– Handelskammaren är en otroligt rolig organisation att jobba för, vi representerar fyrahundra företag över femtio olika industrier, informerar Mikael märkbart stolt över arbetet.
-Jag var professionell modell innan jag började på handelskammaren. När jag intervjuades så hade jag en modefotografering med Gucci samma dag som jag sen kom att acceptera jobbet.
Han menar att Sverige är mer öppet och att hans kreativa bakgrund sågs som en tillgång.

 

Fördomar

Han får presentera organisationen för diverse grupper och skolklasser där han får möta på en hel del fördomar.
-Det första många tänker är att Handelskammaren består av ett gäng äldre herrar som sitter i en exklusiv miljö och röker cigarr och dricker whiskey, raljerar han humoristiskt.
-Vi är väldigt moderna, man kan beskriva vår verksamhet som en plattform för nätverkande och marknadsföring, ett eventföretag för alla med svensk koppling.
Historiskt sett har de mer traditionella industriföretagen drivit handelskammaren, och de finns idag kvar men samsas med svenska mer kreative och mindre företag inom bland annat mat, litteratur, mode och teknologi.

 

Spotify

Han ger ett konkret exempel på ett företag som det gått väldigt bra för, nämligen Spotify som kom till Storbritannien på samma sätt som många andra små företag och kontaktade Handelskammaren. Dem presenterade sig som ett företag med en Musiktjänst, som erbjöd musik gratis till alla och frågade om Handelskammarens medlemmar skulle vara intresserade av ”premium accounts” av deras tjänst? OK, vi vet inte om alla vill ha det men vi testar var responsen, så började en del av den framgångsrika resan bakom företaget som idag de flesta känner till.

“Varumärket Sweden har aldrig varit starkare”

Vi sitter i ett rum som bjuder på ett hav av olika gröna nyanser, rummet är lugnt och behagligt. Kanske påverkad av den klassiska musiken som spelas i bakgrunden men också lugnet Mikael kommunicerar, han förmedlar en känsla av att han vägar varje ord innan han uttalar dem, drar ner tempot på vårt samtal.

-När du presenterar dig som svensk, vad tänker folk på? Innovation, pålitlighet och kvalitet. Du kan inte nog värdera det försprånget och sådant tar väldigt lång tid att bygga upp, konstaterar Mikael.
Mikael menar att dagens svenska framgånsrika företag är kreativare än tidigare och han ger flera exempel; Izettle, Klarna, Tradedoubler och Tiger of Sweden. Tillsammans med de sistnämnda arrangerades ett event i mars i deras flagship store på Picadilly Circus.

– Vi flög över deras designers, öppnade en liten bar med cocktails från ABSOLUT till alla gäster, vilket resulterade i en lång kö utanför butiken. Det kommunicerade tydligt att vi inte bara består av de traditionella industriföretagen även om de är aktuella och viktiga för svensk export. I februari höll de en föreläsning högst upp i The Gherkin, där grundaren av indexet för hur starka länders varumärken är,  Simon Anholt berättade om varför varumärket Sverige är så starkt. The Gherkin är förövrigt helt byggt av det svenska företaget Skanska.

-Där uppnådde vi det vi ska som organisation, vi informerar, öppnar upp för nätverkande och levererar en intressant föreläsning för de flesta som kom.

 

En vanlig dag på jobbet

Den ena dagen jobbar han med oljeindustrin, andra dagar med sportevenemang, och modeföretag. Hans huvudansvar är rekrytering av nya företag så han träffar många nya svenska företag som vill etablera sig i Storbritannien regelbundet. En konversation med ett nytt företag inleds med att ta reda på vilka typer av kontakter företaget behöver. För att se vad Handelskammaren kan bistå med.
-Ibland går det extremt bra även om vi inte alltid får kredden för det, konstaterar han och förklarar att det inte är det viktiga, vi vill inte tjäna pengar utan stärka Sveriges varumärke och relation med Storbritannien.

För en tid sedan fick Mikael ett jobberbjudande från Google. Han tackade nej då han inte kände att han inte kunde stå för digital marknadsföring på samma sätt som han kan stå för att Sverige är ett fantastiskt land. Han ler åt ironin med att han representerar den svenska affärsvärlden, som han jag själv aldrig jobbat i då han själv flyttade när han var 17 år. Men trycker på att han får träffa dess företagsledare dagligen och de inger mycket förtroende.
-Jag tycker att det är extremt viktigt att tro på produkten eller varumärket jag jobbar med. Det är därför jag går upp varje dag och jobbar sent, fastslår Mikael.
-Jag är oerhört stolt och brinner för att vårt lilla land kan få vara så framgångsrikt i världen.
Mikael tror att en bidragande orsak till den svenska framgången är naiviteten, att vi ibland är så naiva att vi många gånger vågar satsa för att vi inte förstår hur svårt det är eller hur tuff konkurrensen är.

Mikael Angesjö

Hemma

Killen från den lilla orten i Sverige bor idag i Docklands, östra London. Han beskriver sig som ett stort fan av området, mycket på grund av tillgången till vattnet.
-Det finns ett ställe dit ingen går som jag verkligen gillar, det ligger vid London City Airport som typ ingen flyger ifrån heller, skrattar han och fortsätter. Där finns flera mysiga ställen, så man kan ta med fika och sitta med funderingar över livet.
-London har växt mycket för mig. Staden har mycket mer karaktär än New York tycker jag själv, men det tar längre tid att komma in i lunken. Bara en sådan sak som kulturlivet. Tate modern är en personlig favorit och bara fyra stationer bort. En stad som väntar utanför din dörr.

 

Fakta om Handelskammaren:
• Handelskammaren grundades år 1906.
• Organisationen har fyra heltidsanställda och flera deltidsanställningar.
• Syftet är att stärka relationen mellan Storbritannien och Sverige.
• Handelskammaren arrangerar 70 evenemang per år.
• Organisationen representerar 400 företag över femtio industrier.
• Svenska Handelskammaren i London är en av de mest aktiva i Storbritannien.

 

5 snabba med Mikael

År i London – 5
Smultronställe – Royal Victoria Dock
Bästa minne – Att få organisera ABBAs officiella firande av deras 40 års jubileum på Tate Modern
Undvik – Central line på sommaren
Bästa med London – Det breda kulturutbudet

Text & bild: Michaela Agnarsson

The post Möt – Mikael Angesjö appeared first on LondonSwedes.

Möt Karin Ehnbom-Palmquist, generalsekreterare för Svenskar i Världen

$
0
0

Karin

Text: Billie Elmqvist Thurén
Bild: Svenskar i Världen

Vad har alla 660 000 svenskar som bor utomlands gemensamt? Deras intressen representeras av den ideella organisationen Svenskar i Världen. Sedan 1938 har Svenskar i Världen verkat för utlandssvenskars bästa, genom att bevaka, informera och påverka. Organisationens unika roll sträcker sig från remissinstans till opinionsbildning och lobbying genom sina kontakter med riksdagspartierna, myndigheter, organisationer och media.

 

Vi har pratat med Karin Ehnbom-Palmquist, som är generalsekreterare för Svenskar i Världen. Med en lång diplomatkarriär bakom sig är Karin på många sätt den ultimata utlandssvensken. Under sina 24 år utomlands har hon bland annat arbetat vid generalkonsulatet i Chicago, tjänstgjort vid ambassaden i Bonn, jobbat som chef för svenska informationskontoret i New York, haft positionen andreman vid ambassaden i Caracas, Venezuela samt varit ambassadör i Mexiko, Australien och Nya Zeeland. I hennes roll som generalsekreterare för Svenskar i Världen verkar Karin för alla utlandssvenskars välmående samt att de ska ses som en värdefull resurs, både utomlands och hemma i Sverige.

 karin på Pitea festspelb

 

Varför behövs en organisation som Svenskar i Världen?

Det finns ingen annan organisation som tillvaratar svenskars intressen utomlands. När svenska myndigheter stiftar lagar och förordningar tar de inte alltid i beräkning de personer som inte passar in i det svenska systemet, exempelvis de som har gått hela sin skolgång utomlands, eller de som kommer tillbaka till Sverige efter att ha jobbat utomlands i flera år.

 

Även om det finns svenska klubbar och föreningar som hjälper och tar hand om svenskar i landet de befinner sig i, så finns det ingen annan på central nivå som tittar på och lobbar för utlandssvenskars intressen. Svenskar i Världen försöker se till att det blir mer jämvikt för de som bott utomlands och sedan väljer att flytta hem.

 

Vilka är de viktigaste sakfrågorna för er organisation?

Bland de frågor som Svenskar i Världen driver finns passhantering, medborgarskap, skatter och röstning, och vi erbjuder rådgivning i dessa frågor via vår hemsida, tidning och Facebooksida. Förutom detta jobbar Svenskar i Världen med att skapa ett socialt nätverk för utlandssvenskar, samt underlätta för hemvändande svenskar att komma in på den svenska arbetsmarknaden igen.

 

Under åren har Svenskar i Världen fått igenom en rad olika beslut som vi tycker är viktiga för utlandssvenskar. Exempelvis kan svenskar nu ha dubbelt medborgarskap, och så har vi lobbat för att det ska bli lättare få tillbaka sitt svenska medborgarskap om man förlorat det. Tidigare var man tvungen att jobba och betala skatt i Sverige i fem år innan man kunde bli svensk igen. Idag behöver man bara anmäla till migrationsverket att man önskar återfå sitt svenska medborgarskap. Vi har även lobbat för att vår granne Danmark ska tillåta dubbelt medborgarskap, och hoppas att också Norge ska tillåta det i framtiden.

 

Finns det några särskilda frågor som Svenskar i Världen lobbar extra hårt för just nu?

En undersökning visar att endast 10-30% av utlandssvenskar röstar, och det vill vi ändra på genom att försöka få igenom möjligheten att kunna rösta online. Som det är nu måste man antingen poströsta eller ta sig till närmsta ambassad/konsulat, vilket gör att många som bor långt ifrån en ambassad helt enkelt struntar i att gå och rösta.

 

Vi vill också att det ska finnas en särskild valkrets för svenskar utomlands. I nuläget tillfaller utlandssvenskars röster i den hemkommun de senaste var skrivna. Om de 660 000 svenskar som bor utomlands ingick i en särskild valkrets skulle riksdagsledamöter behöva engagera sig mer frågor som rör just utlandssvenskar. Detta skulle dessutom bidra till att fler utlandssvenskar tycker att det är lönt att rösta.

 

Utöver röstningsfrågan är vi väldigt engagerade i utbildningsfrågor. Vi försöker uppmuntra fler ungdomar att studera utomlands genom att upplysa dem om fördelarna samt lobba för friare rörlighet inom EU så att det blir lättare för studenter att flytta runt.

 

Vad upplevde du själv för svårigheter när du flyttade utomlands?

Eftersom att jag arbetade som diplomat och redan hade ett kontor att komma till kom jag snabbt in ett sammanhang. Det var svårare för min man och mina barn som var tvungna att anpassa sig till en helt ny miljö. Dessutom saknade vi familjen där hemma i Sverige, och det har varit tråkigt att behöva missa flera milstolpar i våra familjemedlemmars liv. En annan nackdel med att bo utomlands är ju att långvariga vänskaper inte finns på samma sätt som de hade funnits om man bott på samma ställe hela livet. Men trots svårigheterna har det varit värt det, för åren utomlands har gett oss så mycket, både på det individuella planet och för familjesammanhållningen. Det är något väldigt speciellt med att ha upplevt så mycket tillsammans.

 

Hur skiljer det sig att flytta utomlands idag från när du flyttade utomlands för första gången?

Den största skillnaden är den digitala kontakten. När jag bodde i Venezuela och USA för första gången var det otroligt dyrt att ringa hem. Man kunde bara ringa hem en gång i veckan och då gällde det verkligen att prata om allt. Det tänker inte ungdomar på idag.

 

Vilka är de viktigaste råden du skulle ge till svenskar som nyss flyttat utomlands?

När man flyttar utomlands är det lätt att förlora kontakten med vänner och familj, vilket kan bli väldigt påtagligt när man väl flyttar hem igen. Jag skulle därför råda utlandssvenskar till att hålla kontakten med vänner hemma, för att undvika att känna sig ensam när man är tillbaka i Sverige. Andra råd är att skaffa sig många erfarenheter, skapa nya kontakter, samt lära sig språket så bra som möjligt. Det viktigaste av allt är dock att njuta av upplevelsen.

 

karin på Pitea festspel

Vad är det som driver dig till att jobba för utlandssvenskars intressen?

Dels drivs jag av det faktum att jag själv bott utomlands i 24 år och därmed vet hur positivt det är med global rörlighet, samtidigt som jag vet att det finns många problem involverade i en utlandsflytt, särskilt när man inte får samma stöd som man får när man bor i Sverige. Det är därför som Svenskar i Världen behövs – vi fyller det hålrum som många utlandssvenskar befinner sig i.

 

Kan Sverige bli bättre på att dra nytta av hemflyttade utlandssvenskar?

Ja, absolut. Många utlandssvenskar upplever att det är svårt att komma in i den svenska arbetsmarknaden efter att ha studerat eller arbetat utomlands, trots att de har oerhört mycket att bidra med. De har lärt sig att verka i ett annat land med ett annat språk och annan kultur, vilket visar på att de lätt kan anpassa sig till ett nytt liv. Dessutom har de språkkunskaper och kontakter utomlands som gör att de lättare kan handla med den region de tidigare bott i. Utlandssvenskar ska uppskattas för detta, inte diskrimineras. Mycket av vårt arbete går ut på att övertala svenska företag och headhunters att utlandssvenskar är en resurs att ta tag i, och i och med att 20 000 svenskar flyttar hem varje år märker vi att utvecklingen går i rätt riktning.

 

6 snabba frågor: 

  • Favoritområde i London: Marylebone – där finns många härliga restauranger och kaféer. Jag älskar även att promenera omkring i Hyde Park.
  • Det bästa med britter: Det finns en trevlig kultur i Londons bussar och tunnelbana, där folk spontant börjar prata med varandra. Det kan jag sakna i Stockholm, där folk är mer inne i sin egen bubbla.
  • Favoritställe du bott på: Det är väldigt svårt att säga, eftersom jag tagit med mig något från alla ställen. Men jag har en speciell relation till New York, eftersom det var där mina barn gick i lekskola och förskola. Sen är Mexiko ett underbart land, med en fantastisk indiankultur och vänliga människor. Talar man spanska blir man mottagen som en vän.
  • Favoritresmål i världen: Någonstans där man kan sitta i skuggan utan att frysa och umgås med trevliga människor.
  • Svensk mat som du saknade när du bodde utomlands: Saltlakrits och daim.
  • En utlandssvensk som inspirerar dig: Hans Rosling.

SVIV

Mer om Svenskar i Världen hittar ni här.

Nytt för i år: Nya arvsregler inom EU http://www.sviv.se/blog/2015/02/nya-arvsregler-inom-eu/

Möt Svenskar i Världens ombud i London:

 

EricErik P. O. Berggren

Har bott i London sedan 2009 och arbetar på Deloitte med rådgivning till private equity-fonder. Genom jobb och uppdrag inom andra svenska föreningar (exempelvis Anglo-Swedish Society) kommer Erik i daglig kontakt med svenskar som pluggar, bor och arbetar i Storbritannien. Angelägen om att stöd och uppmuntran finns för svenskar som studerar utomlands.

 

 

 

 

anneliAnneli Pinchard

Bosatt i England sedan 1990. Hjälper företag och individer med support inom internationella uppdrag (planering inför utlandsflytt, support under utlandsuppdrag samt planering och support inför avslutning av utlandsuppdrag). Aktivt engagerad i att vara med och påverka och skapa förbättringar för utlandssvenskarna samt ingår också i SVIVs referensgrupp i hemvändarfrågor. Genom jobb och uppdrag inom andra svenska föreningar (exempelvis Svea-Britt) kommer Anneli i kontakt med svenskar som pluggar, arbetar och bor i Storbritannien.

 

Läs även intervjun med Anneli Pinchard, ombud för SVIV (s. 36-40) i Svenska Kyrkans medlemstidning http://issuu.com/svenskakyrkanlondon/docs/nr3_2015_issuu

 

Kontakt: epoberggren@gmail.com och anneli@f2s.com

 

Vill du ta del av den information och det stöd som Svenskar i Världen erbjuder till utlandssvenskar? Då ska du registrera dig på www.sviv.se/bli-medlem/. Det är helt gratis och som registrerad användare får du Svenskar i Världens nyhetsbrev och tidning, samt möjlighet att chatta med utlandssvenskar i hela världen via Svenskar i Världens forum. Det finns även möjlighet att bli medlem, till en kostnad av 500 kr per år för enskilda medlemmar, 600 kr för hela familjen och 250 kr för studentmedlemmar. Som medlem får du rådgivning i juridiska, skatte- och pensionsfrågor, möjlighet att delta i Utlandssvenskars parlament, konferenser och seminarium, tillgång till Svenskar i Världens globala nätverk med 115 ombud, mm. Mer info går att hitta på Svenskar i Världens hemsida.

The post Möt Karin Ehnbom-Palmquist, generalsekreterare för Svenskar i Världen appeared first on LondonSwedes.

Goodwille ser möjligheter när andra ser problem

$
0
0

Raw Annika-4

Raw Annika-4

Entreprenören Annika Goodwille hjälper dagligen svenska företag att etablera sig i London. Det här är hennes tips för dig som vill ta steget till den engelska marknaden. 

– Starta företag är som att föda barn, du får lägga ner otroligt mycket tid i början. Det viktigaste och mest grundläggande är språket.

Annika Goodwilles stol är placerad vid ett fönster som vetter ut mot Kensington Gardens. Annika berättar om ett misstag många svenskar gör när de kommer till England.

– Det största felet vi svenskar gör är att vi tror att vi kan engelska men svenskar känner inte till engelsmännen och kulturen så väl som vi tror. Ett språk är mer än vad vi bara säger. Jag brukar säga att du kan engelska när du vet att ordet “interesting” egentligen betyder, det kan betyda allt från mycket intressant till jättetråkigt. En engelsman säger nämligen aldrig nej utan du får läsa det mellan raderna, säger Annika och ler när hon berättar att hon själv lärt sig det den hårda vägen.

Till exempel är Annika inte alls lika direkt som hon var förut, utan lindar numera in orden. Hennes företag Goodwille hjälper andra företag att etablera sig i Storbritannien och har hittills hjälpt ca 500 företag. Sedan 1997 har Goodwille gått från 2,5 tjänster till 40. Organisationen vilar på fyra ben: bolagsjuridik, redovisning, human resources och virituella kontor. Enligt Annika finns vissa saker som än nödvändiga för att lyckas i England.

– Om man kommer hit för att jobba och starta upp krävs det djupgående förberedelser, till exempel kan det ta upp till 90 dagar innan man får betalt. I Sverige vet du ju hur samhället fungerar.

På sitt sätt kan det vara mer praktiskt att driva ett engelskt bolag, menar hon. Admin är kanske lite enklare än i Sverige. Du behöver til exempel  inte registrera sig på moms, inte skriva ut moms på fakturor, och först när företaget drar in £82,000  behöver du momsregistrera det. Men håll hårt i pengarna, ju mer något växer desto större blir utgifterna. Har du pengar på banken kan du sova på nätterna.

”Att bli introducerad av
någon är guld. Då blir du
inte blåst lika lätt.”

– Ett annat vanligt fel är att man inte reda på tillräckligt om anställningsförhållanden. Det engelska sättet med provisioner, bonusar och anställningsavtal. Här motiveras man annorlunda än i Sverige, det är mer provisionsbaserat. Dessutom älskar vi ju engelsmän och charmeras därför att vi kan lita på dem. Att bli introducerad av någon är guld, då blir du inte blåst lika lätt. Engelsmän är även mycket mer formella och skriver tackkort medan vi svenskar generellt är dåliga på att följa upp. Engelsmän är generellt sett mer formella i e-mejl och ger inte ut sina mobilnummer lika lätt.

Annika Goodwille menar att det är viktigt att nätverka här i England. Det handlar om att bygga upp en ny relation till någon. Eftersom det bor 65 miljoner människor i England vill företagen veta att de kan lita på dig om saker går fel och så vidare.

Annikas värdefulla tips: 

*Allting tar längre tid än man tror.

*Sätt fokus på det viktigaste; “Vad är det vi vill uppnå?”

*Ge aldrig upp. Andra är bra på att säga allt som kommer att gå fel för att de själva inte vågar, man ska se möjligheter när andra ser problem.

Besök Goodwille.com 

 

About Goodwille

Good together. Our cross-border, multi-cultural experience is your assurance of success.

Since 1997, Goodwille has helped more than 1,500 companies successfully expand their businesses in the UK, through our support services. Today, we have a client base of more than 500 companies from all over the world. That in itself speaks volumes. This vast and unique experience has also given us the massive advantage of being able to understand and interpret the vital cultural differences between the countries with which we deal. Differences not only in company and employment law but also political, business and trading life. Ignore these sometimes subtle differences at your cost

The post Goodwille ser möjligheter när andra ser problem appeared first on LondonSwedes.


Möt: Robin Norström från Akelius

$
0
0

Robin

IMG_1592

Text: Billie Elmqvist Thurén
Bild: Akelius

 

Robin Norström är Huddingekillen som vid ung ålder bestämde sig för att han skulle bli framgångsrik. Han började sin karriär tidigt som legobyggare och senare hantverkare, men drömde om ett liv som arkitekt. Efter att ha insett att han var lite för blyg för arkitektyrket sadlade han om till fastighetsekonom istället, och idag jobbar Robin som affärsutvecklingschef för Sveriges största marknadsnoterade fastighetsbolag – i London. Vi mötte upp Robin för att snacka framgångsknep, om hans väg in i fastighetsbranschen, och om varför han trivs så bra i just London.

 

Att jobba med hus och fastigheter är något Robin velat sedan han var yngre, men på vilket sätt han velat göra det har varit långt ifrån självklart. Efter studenten började han jobba som plåtslagare med specialisering på koppartak, något han fortsatte med i tre år. Därefter sökte Robin till arkitektutbildningen, ett yrke han drömt om sedan han var liten, men insåg ganska snabbt att det inte riktigt passade hans personlighet. Han började då plugga till civilingenjör på KTH istället, för att kunna jobba som konstruktör, men insåg att han inte var så bra på fysik. Istället för konstruktion så valde Robin den fastighetsekonomiska inriktningen, där han äntligen kände att han hittat rätt. Idag är Robin 30 år gammal och jobbar som affärsutvecklingschef för Akelius i London.

 

OM TJÄNSTEN OCH FRAMGÅNGEN

 

Hur kommer det sig att du hamnade i London?

När jag började på Akelius började jag jobba med transaktioner och värdering av fastigheter i Sverige. Parallellt med den tjänsten började jag även driva affärsutvecklingsprojekt. I takt med att Akelius växte fick jag ett erbjudande om att åka till London och hjälpa dem utveckla verksamheten från att ha varit väldigt out-sourced till att bli mer in-house. Jag tyckte det var otroligt kul att jobba med start-up, och dessutom är London betydligt roligare än Danderyd (där Akelius har sitt svenska huvudkontor), så jag blev kvar helt enkelt.

 

Robins nuvarande tjänst innebär att han utforskar vilka nya marknader Akelius kan gå in i, samt vilka nya produkter de kan utforma och erbjuda. Hans avdelning stödjer även resterande delar av företaget med finansiella modeller och analyser. Han beskriver sitt arbete som en blandning mellan business och IT.

 

“Jag har en driven personlighet, med en stark vilja att alltid vara bäst. 

 

Vad är det som gör dig så bra på just din tjänst?

Jag är ganska entreprenör-inriktad och tycker om att vara med och starta projekt. Min bakgrund inom finans och IT gör att jag har en bra uppfattning om vad som är nytt, och vad man kan göra. Det faktum att jag jobbat som plåtslagare är också en fördel, eftersom jag vet hur fastigheter faktiskt byggs. Sedan har jag även en väldigt driven personlighet, med en stark vilja att alltid vara bäst.

 

Hur blir man bäst?

För mig har det handlat om att lägga ner dubbelt så mycket tid som andra. Exempelvis jobbade jag fulltid medan jag pluggade, och så har jag alltid jobbat på helger. För att jobba så mycket krävs nog att man jobbar med sin hobby, vilket stämmer bra för mig.

 

Vart får du all din energi ifrån?

Energin kommer från att göra saker man tycker är kul. Och så har jag sällan haft en chef som sagt åt mig vad jag ska göra, utan har kunnat bestämma själv när och hur mycket jag ska jobba.

 

Kan du ge något exempel på något roligt du varit med om under din tjänst på Akelius?

Vid ett tillfälle hade vi en hyresgäst som var musiker, som satt och jobbade sent inpå nätterna och sov om dagarna. Han blev väldigt frustrerad över att Akelius höll på att renovera fastigheten om dagarna och hotade att gå ut publikt med sitt missnöje. Jag hade en lång diskussion med honom och vi lyckades till slut att lösa konflikten. Som tack skickade han en bunt med sina skivor till mig på posten, vilket var väldigt trevligt!

 

Vart ser du dig själv om 10 år?

Jag vill fortsätta jobba med fastigheter – delvis med transaktioner och utveckling av fastigheter och delvis med saker inom gränslandet mellan fastigheter och IT, exempelvis crowdfunding av fastigheter, smarta hem eller karttjänster.

 

OM AKELIUS OCH BOSTADSMARKNADEN I LONDON

 

Vad är det som gör Akelius till ett så framgångsrikt fastighetsbolag?

Flera saker – vi är snabba på att förändra oss, har en platt hierarki och återinvesterar alla våra vinster. Det senare gör att företaget växer väldigt snabbt, eftersom att en stor del av vinsterna går åt att köpa nya fastigheter.

 

Vad gör en bra hyresvärd?

Kommunikation är A och O. Sedan handlar det också mycket om att möta de förväntningar som finns i form av service, samt att slänga in en trevlig överraskning till hyresgästerna då och då.

 

Studio_Norra Kensington

En av Akelius studios, i Norra Kensington.

 

Hur skiljer sig Londons bostadsmarknad från den svenska?

Sverige och England är totala motpoler. Medan den svenska bostadsmarknaden är extremt reglerad så har jag nog aldrig stött på en så fri och oreglerad bostadsmarknad som den i London. I London kan hyresvärdar höja hyran med hur mycket de vill, samt säga upp hyreskontrakt när som helst, vilket är väldigt ovanligt och inte tillåtet i Sverige.

 

Vilka är de hetaste, mest up-and-coming, bostadsområdena i London just nu?

Hackney är väldigt populärt bland vår målgrupp, alltså young professionals som sådana som jag själv. Där finns många spektakulära lägenheter, exempelvis i gamla industrilokaler, vilket många young professionals gärna bor i. Brixton, Chiswick och Acton är också populära. Det som förenar alla dessa områden är att de förhåller sig lika långt ifrån centrala London och har en relativt bra kommunikation.

 

Många Londonsvenskar får verkligen kämpa för att hitta prisvärda och bra bostäder i London. Har du några tips att ge unga svenskar som söker boende i London?

Satsa på att hyra från företag istället för privata hyresvärdar, då det generellt sätt är högre kvalitét på de förstnämnda. Om företagen dessutom äger fastigheterna själva blir det lägre administrationskostnader. Vill man komma undan billigt är flat shares det bästa alternativet och relativt lätt att hitta. Det är också viktigt att vara snabb – ju snabbare du är desto lättare får du en lägenhet. Sedan ska man alltid komma förberedd också, med en referens från din nuvarande hyresvärd, bevis på din nuvarande adress, bevis på att du arbetar där du uppger att du arbetar, mm.

 

Bostadspriserna är ju en av de mest omdebatterade politiska frågorna i London just nu. Hur tror du att bostadsmarknaden i London kommer att utvecklas i framtiden?

London är en stad som bara växer, och bostadspriserna styrs av befolkningstillväxten. Så länge städer växer så kommer prisutvecklingen att gå upp.

 

Kommer studenter överhuvudtaget ha råd att bo i centrala London om fem år?

Ja, det kommer ju alltid finnas studenter med rika föräldrar, haha. Det som är bra med att städer växer är att ju att det bildas fler stadskärnor. Så bara för att folk tvingas flytta ut betyder det inte att det inte kommer finnas liv och rörelse i de områdena i framtiden. Alla städer som växer upplever någon typ av gentrifiering.

 

OM LIVET I LONDON

 

Robin var inte jätteimponerad av London innan han faktiskt flyttade hit. Han hade främst upplevt turistsidan av staden, exempelvis hängt i området kring Piccadilly och shoppat på Regent Street, etc. Idag kan han inte tänka sig en stad han skulle trivas bättre i.

 

“Engelsmän är mycket mer inkluderande och nyfikna. Det finns inga sociala regler så som det finns i Stockholm. Går man ut på puben här är det ingen som höjer på ögonbrynen om man tar med sina barn, sin mormor eller sin hund.

 

Vad är det bästa med London?

Människorna. Engelsmän är så himla artiga, det gillar jag. Jag gillar även att man kan bo centralt men ändå ha ett radhus med en trädgård. Och parkerna är helt fantastiska – det är fantastiskt att kunna köra runt i Richmond Park och se hjortarna springa omkring. Grejen med London är att vad man än vill göra så går det att hitta på en timme. Vill jag rida på en elefant så kan jag fixa det.

 

På vilket sätt är London roligare än Stockholm?

Jag känner att jag gjort Stockholm nu, och då är London nästa naturliga steg. Det är framförallt stor skillnad på människorna. Engelsmän är mycket mer inkluderande och nyfikna, vilket man tydligt ser när man går ut på puben. Generellt sett finns det mycket bättre mötesplatser i den här staden. Det är också en stad som inkluderar många fler åldersgrupper och bakgrunder. Går man exempelvis ut och käkar brunch i ’SoFo’ (South of Folkungagatan i Stockholm) ska man helst vara mellan 25-30 år och jobba med media, och man ska helst inte ta med sig sina barn. I London finns det inga sådana regler – man kan ta med sina barn, sin mormor och sin hund vart som helst.

 

Vad saknar du hemma?

Vännerna, att det är nära till allt, vettiga mataffärer och att man har mer fritid i Stockholm än vad man har i London. Det är så långt till allting i London – det går knappt att vara vän med någon på andra sidan av staden. Jag hade gärna flyttat till East men då skulle jag tappa kontakten med hela min vänskapskrets. Det är också svårare att få till den där ”hemma”-stämningen som man har i Sverige. Här kommer man hem sent från jobbet och kör take-away som middag, och på helgen hänger man på puben. Britter är inte så bra på att hänga i varandras hem.

 

Beskriv din perfekta helg i London:

Helst ska det ju vara sommar, och då hyr jag en bil – gärna en cabriolet – för att köra till Cotswolds och stanna där över helgen. Engelska byar är så mycket mysigare än svenska. Engelska byar har minst 10 olika pubar, medan svenska byar på sin höjd har en pizzeria.

 

TIO SNABBA

 

Beskriv dig själv med 3 ord: Generös, snabbfotad och nyfiken

Hur ser din drömlägenhet ut? En konvertering av fabrikslokaler, med stora fönster, högt i tak och tegelväggar

Om du inte bodde i London, vart skulle du vilja bo då? Berlin eller LA

Det sämsta med London: Transporten

Favoritområde i London: Hackney, även om jag själv aldrig kommer flytta dit

Område du undviker i London: South Kensington – det är så dött och tråkigt där

Favoritrestaurang? High Road Brasserie i Chiswick

Mest stolt över? På studenten sa min pappa att det han var mest stolt över med mig var min förmåga att inte vara stolt. Jag är stolt över att jag inte är stolt, helt enkelt.

Vad gör du när du inte jobbar? Lagar kantarellmackor

Vad är din livsfilosofi? Att vara lycklig varenda dag. Måndagar är tråkiga liksom, men då väljer jag att dricka champagne istället.

 

OM AKELIUS

 

Akelius är Sveriges största marknadsnoterade fastighetsbolag. De äger 50 000 lägenheter i sex olika länder, med ett fastighetsbestånd som motsvarar 63 miljarder svenska kronor. Verksamheten består av att Akelius köper, uppgraderar och förvaltar bostadsfastigheter i attraktiva städer med stark tillväxt – 80% av deras lägenheter ligger i Berlin, London, Paris, Stockholm och New York. Varje år renoverar de 4000 lägenheter för 2 miljarder svenska kronor, och dessutom uppgraderas fasader, trapphus, entréer och innergårdar. Förstklassiga resultat kräver även förstklassig personal, vars utbildning sker inom Akelius University. Målsättningen är att vara det bostadsbolag som har den mest relevant utbildade personalen i världen. 90% av Akelius Residential Property AB ägs av Akelius Foundation – en allmännyttig avkastningsstiftelse som skänker hundratals miljoner till välgörenhet och är världens största bidragsgivare till SOS Barnbyar. För närvarande satsar Akelius Foundation väldigt mycket resurser på att hjälpa flyktingar i Sverige och Tyskland med språk och utbildning. 

 

Är du sugen på att hyra någon av Akelius’ fastigheter? Kika in dem här!

The post Möt: Robin Norström från Akelius appeared first on LondonSwedes.

Möt: Alexander Malmaeus, ordförande för Anglo-Swedish Society

$
0
0

DSCF1955

DSCF1955

Text & bild: Billie Elmqvist Thurén

 

Alexander Malmaeus är ordförande för anrika Anglo-Swedish Society, en ideell förening som arbetar för att främja goda relationer mellan England och Sverige genom olika kulturella och intellektuella events och utbyten. Föreningen bildades efter första världskriget, då slagordet ”aldrig igen” ekade över Europa, och har inga mindre än kung Carl XVI Gustaf, Hertigen av Edinburgh och Sveriges ambassadör som beskyddare. Vi träffade Alexander för prata om hans anglo-svenska uppväxt, hans engagemang i Anglo-Swedish Society, och vad som gör vänskapen mellan England och Sverige så speciell, än idag.

 

Det är en grå och småblåsig decemberonsdag när jag har bestämt träff med Alexander. Tunnelbaneresenärernas ansiktsuttryck vittnar om att de är redo för julsemestern, och det ligger ett sorts lugn över den annars så stressiga huvudstaden. Väl i Chelsea sms:ar Alexander och varnar för att han kommer bli lite sen, men han dyker ändå upp exakt på klockslaget som vi har bestämt träff. Han är elegant klädd i mörkblå kostym, och hans artiga sätt att föra sig på, gör att han känns mer engelsk än svensk. Men trots att han har bott i London ända sedan 1972 känner han sig fortfarande väldigt svensk.

 

– Man kan ta med sig sin ursprungliga identitet vart man vill, bara man väljer att göra det, säger han. Och min fasta punkt i livet är fortfarande Torekov i Sverige, ett arv från morföräldrarna som jag hoppas kunna föra vidare ytterligare en generation.

 

EN ANGLO-SVENSK UPPVÄXT

 

När Alexander var sex år gammal flyttade hans familj från Stockholm till London, och av en slump blev han placerad på en katolsk flickskola i St. John’s Wood.

 

– Min mamma knackade på dörren till den första skolan hon hittade, och möttes av en förskräckt nunna som trodde att mamma var en ung kvinna i nöd.

 

Vid sju års ålder flyttades Alexander till Svenska skolan i Richmond, vilket han ser som ett viktigt steg in i den svenska gemenskapen i London. På den tiden var Svenska kyrkan en knutpunkt för många svenska familjer – det var därifrån barnen tog skolbussen till Richmond, och där man samlades vid högtider som till exempel julen. Svenska skolan var den sista svenska utbildningen han fick. De kommande åren pluggade Alexander på engelska och kanadensiska skolor och universitet, för att till slut bli arkitekt i London.

 

– Det var under slutstudierna jag började intressera mig för svensk arkitekturhistoria, säger han. Jag har varit särskilt intresserad av tiden från sent 1800-tal till tidigt 1900-tal. Det var under denna tid man frågade sig vad ”svenskhet” innebar och försökte förmedla detta, exempelvis genom bygget av Skansen och Nordiska museet. Den identitet Sverige tar för givet idag var inte lika självklar för 150 år sedan.

 

OM ORDFÖRANDESKAPET I ANGLO-SWEDISH SOCIETY

 

På frågan om vad det är som driver Alexander till att vara ordförande för Anglo-Swedish Society svarar han att han alltid funnit en tillfredställelse i att skapa och driva igenom idéer.

– Att ha lyckats omvandla något som började som en konversation mellan två individer till ett stort och lyckat projekt är en helt fantastisk känsla. Att bli just ordförande var dock något jag bara halkade in på.

 

Idag håller Anglo-Swedish Society i eftertraktade events för alla åldrar, bland annat den årliga Punschbalen, som senast hölls i glamourösa Hurlingham Club.

– Innan anordnades det mest evenemang på dagtid, så då var det bara pensionärer som kunde komma. Den nya styrelsen och jag har haft som ambition att bredda föreningens åldersprofil. Vi ville gärna få in yngre människor i föreningen.

 

12310021_766461996791027_1180288420159762704_o 12314370_766461120124448_1287450331456081816_o

Bilder från Anglo-Swedish Societys Punschbal 2015.

 

Vad gör er till en relevant institution även idag, när vi lever i en globaliserad värld?

För mig bygger globalisering på individer och relationer. Sverige har fått en oerhört stark profil på senare år, och det finns många svenskar som gärna vill sprida kännedom om svensk kultur till resten av världen. Vi erbjuder ett personligt sätt att göra det på – det är en helt annan sak att gå ut och träffa människor och uppleva möten än att skaffa sig kulturella utbyten via exempelvis YouTube.

 

På vilket sätt har Sverige och England ett speciellt band än idag?

Något jag tycker är oerhört viktigt för att knyta starka vänskapsband är humor, och humorn är något svenskar och engelsmän delar. Vi hade en rolig föreläsning med ambassadören Andrew Mitchell för ett tag sedan, då han berättade om sin tid i både Stockholm och Berlin. Han sa att när han brukade titta på Monty Pyton med sina svenska och tyska kollegor så skrattade alltid engelsmännen och svenskarna åt samma skämt, medan tyskarna skrattade när inga andra skrattade.

 

Utöver humorn så fortsätter vi även fascineras av varandra. Svenskar hyser en särskild fascination för England – de har en lite romantiserad syn av hur det egentligen går till här.

 

Har du någon rolig historia att berätta om vad som hänt i föreningen under årens lopp?

Det är oerhört spännande att gå igenom föreningens gamla arkiv. Anglo-Swedish Society har alltid haft goda relationer till svenska herrklubben Bärsärkar & Vikingar (som Alexander också är engagerad i), men då och då har det uppstått små konflikter. Vid ett tillfälle skulle gamla kungen komma på besök, och då gnabbades det argsint om vem som skulle få vara värd – Anglo-Swedish Society eller Bärsärkar och Vikingar. Det är kul att se hur det alltid blev en så himla stor grej när kungen skulle komma på besök.

 

Blir det en annan dynamik i Bärsärkar & Vikingar än i Anglo-Swedish Society, eftersom det är en herrklubb?

Det är klart att det blir en särskild stämning när vi umgås i klubben – man smälter samman som ett lag, och så blir det alltid en viss jargong eftersom att klubben har sina egna traditioner. Däremot blir jag lite förnärmad när folk tror att vi beter oss sämre i sällskap med enbart män än i sällskap med både män och kvinnor. Det är en fördom som absolut inte stämmer.

 

Hur har du tid med allt?

Det gäller att arbeta tillsammans med folk, så att man inte behöver göra allt själv. Erik Berggren, Elisabet Baldwin och andra styrelsemedlemmar är mycket aktiva och jag får energi av att arbeta med dem. Innan jag gick med i Anglo-Swedish Society kände jag att jag endast umgicks med folk i min egen ålder. Det fina med Anglo-Swedish Societys events är att åldrarna är så blandade – att allt från 20-åringar till 90-åringar sitter tillsammans och pratar.

 

På vilket sätt kan unga Londonsvenskar engagera sig i Anglo-Swedish Society?

Genom att bli medlemmar och komma på våra evenemang, och gärna också komma med egna förslag på events. Om det exempelvis kommer en intressant person och besöker London har vi faciliteterna och möjligheterna att göra det till en trevlig tillställning.

 

På ytan kan Anglo-Swedish Society verka som en ganska exklusiv och ”posh” föreningen, men Alexander vill gärna poängtera att alla är välkomna.
– Anglo-Swedish Society ska inte kännas som någon exklusiv krets utan är inkluderande för alla som tycker att det är roligt att vara med. Tanken är att man ska kunna komma på våra events utan att känna någon, och gå därifrån med flera nya vänner.

 

OM LIVET I LONDON

 

Vad är det bästa med att bo i London, jämfört med de andra ställena du bott på?

Djupet, både historiskt och kulturellt sett. Man ser en ny stad i staden varje dag. Det jag älskar mest är att man kan gå förbi en anonym dörr hundra gånger och en vacker dag blir man inbjuden. Då öppnas en värld man inte visste fanns. Det finns så mycket att upptäcka. Så mycket historia, så många olika institutioner, så många människor som brinner för saker man inte ens visste existerade.

 

Vad är det mest negativa med att bo i London?

Att det är långt från skogen och havet. Och att det tar så lång tid att ta sig från en del av staden till en annan.

 

Beskriv din perfekta helg i London:

Då gör jag helst så lite så möjligt, eftersom veckan är så full med arbete och sociala aktiviteter. Att bara vara med familjen och lufsa runt i trädgården. Eller att fly London helt och hållet. Man måste komma bort härifrån ibland.

 

Något du längtar efter i Sverige?

Skånsk solnedgång.

 

SEX SNABBA

 

Favoritområde i London: St. James’s

Område du helst undviker i London: De yttre förorterna

Favoritrestaurang i London: Wiltons på Jermyn Street

Vad gör du när du inte jobbar? Ägnar mig åt och sällskapsliv

Beskriv dig själv med två ord: Bister livsnjutare

Livsfilosofi? Min göteborgska mormor sa alltid: ”Man ska alltid bjuda till!”

 

FAKTARUTA ANGLO-SWEDISH SOCIETY

 

Anglo-Swedish Society har främjat förståelse och vänskap mellan England och Sverige ända sedan Första världskrigets slut. De arrangerar ca 15 events årligen, som ofta är kombinerade med lunch, middag eller kvällsdrinkar. Evenemangen har ofta ett svensk-engelskt fokus, men de är också till för för att medlemmar ska kunna träffas och ha det trevligt. Bland kommande events står följande på listan: en föreläsning av Wilhelm Angell om samarbetet mellan Sverige och MI6 1943-1954, en afton hos Svenska ambassadören Nicola Clase samt en diskussion med författaren Ingrid Carlberg om Raoul Wallenberg. Klicka här för att bli medlem!

 

The post Möt: Alexander Malmaeus, ordförande för Anglo-Swedish Society appeared first on LondonSwedes.

Möt: Nadia Jönning, vars frisördröm blev till verklighet

$
0
0

Processed with VSCOcam with c1 preset

Processed with VSCOcam with c1 presetText & bild: Billie Elmqvist Thurén & Jönning & Riashi

 

För sex år sedan flyttade Nadia Jönning från Malmö till London, utan någon fast tjänst eller någon som helst aning om hur det skulle bli. Det enda hon hade med sig var en stor passion för hår, samt en stark vilja att etablera sig i storstaden. Idag driver Nadia sin egna frisörsalong i Fitzrovia, och är ett levande exempel på att allt är möjligt bara man inte ger upp. Vi mötte upp Nadia för att prata om drömmen som gick i uppfyllelse, om vägen dit, och om att älska det man gör.

 

Det är torsdagsförmiddag och London bjuder på sitt klassiskt mulna senvinterväder. Jag befinner mig i Fitzrovia och slingrar mig igenom de gulliga bakgatorna kring Goodge Street. Det luktar nybryggt kaffe och nybakade bakverk från kaféerna, butiksbiträdena vänder ut och in på sina öppet/stängt-skyltar och ny dag är på full ingång. På den kullerstensbelagda gatan Goodge Place finner jag den välrenommerade frisörsalongen Jönning & Riashi, beläget i ett omvandlat motorcykelgarage. Där möts jag av en sprallig och härlig Nadia Jönning, som äger och driver salongen tillsammans med kollegan Steven Riashi.

 

Om vägen in i frisöryrket

 

Nadia Jönning är uppvuxen i Bjärred utanför Lund, och hennes passion för frisering började redan i barndomen, när hon började stylea och klippa page på sin Barbie. Vid senare ålder blev hon den som alltid fixade sina vänners hår, vare sig det gällde en utekväll eller inför ett bröllop.

 

– Folk brukade berömma mina vänners hår och fråga vilken frisör de gick till, och till slut bestämde jag mig för att söka till den bästa frisörskolan i Malmö. De hade bara tio platser, och jag kom inte in första gången. Men jag gav mig inte, och andra gången jag sökte gick det hela vägen.

 

När Nadia gått ut frisörskolan började hon hyra stol på en salong i Lund. Men även om allt var bra i Sverige fanns det en vilja till mer. Nadia ville komma vidare i karriären, och bygga upp något större. Och det var den drivkraften som slutligen gjorde att hon tog steget och flyttade till London.

 

En tuff start i London

 

– Jag kom till London utan någonting, berättar Nadia. Det enda jag hade var tre väskor.

 

Genom Londonsvenskar lyckades Nadia hitta ett bra boende, och efter en tids jobbsökande började hon jobba på frisörsalongskedjan Headmasters. Men trots att Nadia fick mycket ut av Headmasters rent erfarenhetsmässigt, var det en väldigt hård miljö och tuffa arbetsförhållanden. Efter ett år sade Nadia upp sig, och fick börja om från ruta ett. Hon började hyra stol på mer fristående frisörsalonger, och byggde sakta upp en egen kundkrets, bland annat via Londonsvenskars forum. Även om det var tufft att börja om från början var det värt det.

 

– Jag behövde bli min egen igen, säger Nadia. Genom att hyra stol kunde jag vara min egen chef och bygga upp personliga relationer med kunder.

 

Drömmen som gick i uppfyllelse

 

En dag varnade ägaren av den frisörsalong som Nadia jobbade på just då att han kanske skulle behöva lägga ner. Rädd för att hon skulle förlora allt hon hade byggt upp började Nadia fundera på att starta eget.

 

– Jag bestämde mig för att gå runt och kolla lokaler, lite halvt på skoj. Sen när jag snubblade över detta konverterade motorcykelgarage tänkte jag ”nu kör jag bara.”

 

Processed with VSCOcam with c1 preset

Tillsammans med kollegan Steven Riashi startade Nadia salongen Jönning & Riashi, Londons första skandinaviska frisörsalong, och således gick en av Nadias stora drömmar i uppfyllelse. Det har onekligen varit mycket jobb med salongen, men det hårda arbetet har definitivt gett avkastning. Jönning & Riashi har blivit hyllad i flera skönhetsmagasin och tidningar, bland annat Cosmopolitan, Tatler, Layered Online, och Sunday Times, och bägge frisörer har fått göra flera photoshoots för tidningar samt stylingar för modevisningar. Deras kundkrets utgörs dessutom av en och annan kändis. På frågan om det är extra nervöst att klippa kändisar ler Nadia och svarar nej – hon ser alla kunder som lika.

 

Det råder ingen tvekan om att salongens interiör hämtat inspiration från Sverige. Med sina stora glasfönster, vita väggar och minimalistiska inredningen känns lokalen både stilren och lite edgy. Här och var finns lite svenska detaljer, exempelvis får man sitta och titta på svenska kungen medan man blir klippt, och det serveras även svenskt kaffe.

 

Den allra viktigaste ingrediensen för en bra frisörsalong är dock servicen.

 

– Servicen är det vi lägger störst fokus på här – vi anpassar vår tillgänglighet efter kundens behov, och lägger stor fokus på konsultation innan vi börjar klippa/färga. Är kunden inte nöjd ska hon/han alltid kunna komma tillbaka och få det fixat.

 

Att bidra till en hemtrevlig stämning är också något Jönning & Riashi fokuserar på.

 

– Att kliva in i salongen ska vara som att komma hem. Vi bjuder på vin, pratar med våra kunder och kunderna pratar även med varandra. Det ska vara avslappnat, inte strikt.

 

Nadia tillägger även att hon ofta känner sig som lite av en psykolog.

 

– Det är ofta som kunderna öppnar upp sig – särskilt när man ger dem huvudmassage vid tvätten, säger Nadia och skrattar.

 

Skärmavbild 2016-02-28 kl. 22.10.42

Vad är det bästa med att jobba som frisör?

Att få träffa så många olika människor varje dag, och att få lov att vara precis så kreativ som jag är. Jag blir lätt rastlös och har ett stort behov av att göra saker, något som frisöryrket tillåter.

 

Vad tror du det är som gör just dig så bra på ditt jobb?

Något jag ofta får beröm för är att jag verkligen lyssnar på mina kunder och gör en lång konsultation innan jag börjar klippa/färga. Det är väldigt viktigt att kommunicera med kunden och vara ärlig – om det är någon färg som inte är möjlig så säger jag det. Sedan försöker jag ständigt utvecklas genom att gå på kurser.

 

Finns det något negativt med att jobba som frisör?

Att ha egen salong är väldigt tidskrävande. Arbetstiderna kan vara jobbiga, eftersom att vi jobbar runt kunden och kunder mest kan på kvällar och helger. Igår gick jag exempelvis inte hem förrän klockan 22.00.

 

Hur skiljer det sig att vara frisör i London från att vara frisör i Sverige?

Något som folk inte gör så ofta i Sverige men som är vanligt förekommande här är att bara droppa in för att få håret tvättat och fönat. Det är något jag fick träna på när jag flyttade hit. Det är synd att folk inte gör det så mycket i Sverige, för det är ju ett väldigt trevligt sätt att piffa till sig inför en utekväll.

 

Sen är det också mycket lättare att binda kontakter i London. Om man exempelvis vill vara med på London Fashion Week eller fotojobb finns det utrymme för att visa att man är duktig och kan – det är inte nödvändigtvis som hemma i Sverige där man behöver känna någon för att få in en fot.

 

Hur skiljer sig hårmodet här jämfört med hemma i Sverige?

Jag specialiserar mig på blonda hår och kan se en skillnad i preferenser. Många brittiska tjejer föredrar varmare toner, medan svenskar föredrar lite kallare toner. Det är många brittiska kunder som letar sig till mig, just för att jag kan få till de där kalla tonerna som är trendiga i Sverige. Sen tycker jag även att folk är lite mer vågade i sina frisyrer här, särskilt i Östra London.

 

Vilket är ditt bästa minne från din tid som frisör?

När jag fick jobba på X-Factor förra året. Jag jobbade tillsammans med min kollega Adam och vi gjorde håret till alla dansare i showen. Det var en superkul upplevelse och jätteintressant att se hur man jobbar inom tv.

 

Vart hämtar du inspiration ifrån?

Jag går på jättemånga kurser varje år, bland andra de som hålls av L’Oréal. Jag hämtar även mycket inspiration från tidningar. Och så inspireras jag mycket av andra frisörer, exempelvis Guy Tang, som bor i Hollywood och är helt fantastisk på balayage (en frihandsteknik där man målar på håret för att ge en så naturlig effekt som möjligt).

 

Vilka tips skulle du ge till andra som drömmer om att starta sin egen frisörsalong?

Jobba upp en bra kundkrets innan du startar eget. Jag skulle dessutom rekommendera att man har bott här några år innan också. Men allt är möjligt bara man inte ger upp.

 

Om livet i London

 

Vad är det bästa med London?

Storstadskänslan och att det alltid finns så mycket att göra. Jag är kär i den här staden.

 

Och det sämsta med London?

Pendlingen.

 

Vad saknar du hemma?

Nyttig mat och mamma. Jag saknar en riktigt stor och bra ICA.

 

Beskriv din perfekta helg i London?

På fredagen jobbar jag, därefter går jag ut på en afterwork med vänner på Charlotte Street. På lördagen går jag på bikram-yoga, min andra stora passion i livet. Om det är fint väder åker jag till någon marknad (gärna Spitalfields Market) och bara strosar omkring. På kvällen äter jag god mat på någon bra restaurang, gärna thairestaurangen Kaosarn i Clapham Junction där det dessutom är BYOB. På söndagen undviker jag pendlingen genom att bara ta det lugnt och kolla på dålig tv hemma. Eventuellt går jag på en Sunday Roast och dricker en massa vin.

 

7 SNABBA

 

Beskriv dig själv med 3 ord: Rastlös, svartklädd och långt hår

Ditt bästa hårtips: Bra produkter och behandling – Shu Uemuras produkter som vi använder här på salongen är riktigt bra. Jag skulle också rekommendera att köpa ett filter att sätta på duschen, eftersom att många upplever att det hårda vattnet här i London skadar deras hår.

Om du inte bodde i London, vart skulle du bo då: New York eller Bangkok

Favoritområde i London: Notting Hill och Putney

Område du helst undviker i London: Elephant & Castle

Livsfilosofi: Det enda som kan stoppa en från att göra precis vad man vill är en själv.

Idol: Vidal Sassoon

 

Vill du klippa dig hos Nadia? Salongen ligger på 27 Goodge Place. För att boka tid kan du antingen ringa 07857128377, maila nadia@jonningandriashi.co.uk, eller boka genom www.nadiajonning.com/www.jonningandriashi.co.uk. Du kan även föja @nadiajonning på Instagram, där hon lägger upp före/efterbilder på kunder hon klippt.

 

_MG_2914-146

The post Möt: Nadia Jönning, vars frisördröm blev till verklighet appeared first on LondonSwedes.

Mitt London – Max Bergström

$
0
0

Max

Namn: Max Bergström

Ålder: 24 (fyller 25 i juni)

Flyttade till London: December 2012

Sysslar med: Musik och studier

Bor i: Hoxton

 

In The Estate

 

År 2012 tog Max Bergström och hans två goda vänner och bandmedlemmar sig från Kalmar till London, för att ta sig an musikscenen här. Då det inte gick helt enligt planerna startade Max och hans irländska polare Dave Behan indiepopbandet Little White Things, som nyligen signat sig till Chess Club Records. Deras nästa singel ‘Corner Of’ släpps i maj, och just nu förbereder sig bandet för olika festival-gigs. Vid sidan om musiken studerar Max Creative Writing på Goldsmiths University.

 

Hur är det att jobba som musiker i London? 

Det är väldigt intressant. Mycket upp och ner! Skyhöga toppar och väldigt låga dalar. Men det som gör det så himla härligt är att möjligheterna är oändliga, och att man är i centrumet av musikvärlden. I alla fall känns det så. Liksom London lurar det möjligheter bakom varje hörn och det gäller att ta vara på dem.

 

Bästa musikställena i London?

Jag har sett och hört mycket bra musik på Alexandra Palace, Moth Club och Village Underground. Och Rough Trade East!

 

Bästa musikminnet från London?

Little White Things’ första London headline på Moth Club var fantastiskt, bästa giget jag har gjort. Sen var mitt allra första gig 2012 på The Waiting Room i Stoke Newington väldigt ballt med. Att se Tame Impala på Alexandra Palace var inte så tokigt heller!

 

Vilket område skulle du vilja bo i om du inte bodde där du bor (och varför)?

Primrose Hill. Det känns som ett ställe man bor på när man har lyckats med vad man har försökt göra, haha.

 

Kitchen

 

Vad älskar du mest med London?

Jag älskar öppenheten och det mångkulturella London har att erbjuda. Människorna här känns väldigt avslappnade och intressanta, man möter nya nationaliteter och personligheter varje dag. Men det jag gillar mest av allt är känslan av att allting är möjligt i London – vad man än vill göra så går det om man jobbar hårt.

 

Något du ogillar med London:

Regnet. Och hyrorna.

 

Vart tar du en date i London?

Jag har varit tillsammans med min flickvän i snart tre år så det var länge sedan jag dejtade! Men om jag ska ta ut henne går vi till Angel och käkar lite god mat och dricker alldeles för mycket vin. Efter det till någon intressant cocktail bar, Happiness Forgets eller Nightjar i Shoreditch.

 

London Fields

 

Tips för en regnig dag i London?

Gå till ett av alla härliga kaféer som finns här, läs en bra bok. Eller puben.

 

Beskriv din ultimata utekväll i London.

Börjar kvällen med mat och cocktails på Pamela i Haggerston, sedan vidare till Dalston. Eventuellt Hackney Central eller Hackney Downs. Förhoppningsvis är det ett bra gig på Shacklewell Arms eller Moth Club. Eftersom vi är i området kan vi lika gärna gå till något av de warehouse parties som är igång, innan vi hamnar på någon märklig efterfest med märkliga människor och sedan promenerar hem efter att solen har gått upp.

 

Skärmavbild 2016-04-22 kl. 15.03.07

 

Vart kurerar du dig dagen efter?

Full English på Curious Yellow Kafé i Hoxton följt av en promenad på Columbia Road flower market. Efter det en öl och en Sunday Roast på Pub On the Park.

 

Hur spenderar du helst en söndag i London?

Med mina vänner i parken med burköl och engångsgrill. Blir inte mycket bättre än så. Förutom det gillar jag att se nya områden i London som man annars inte hade besökt, London har så oerhört mycket att erbjuda som man inte tänker på. Och alla fina söndagsmarknader.

 

Canal Walk Haggerston

 

Bästa stället för människospaning?

La Bouche på Broadway Market.

 

Vart går du helst och shoppar?

Carnaby Street. Men om jag har lite extra pengar att spendera är Article, YMC, Parlour, Carhart och Goodhood i Shoreditch bra.

 

Bästa brunchen?

Curious Yellow Kafé, Hoxton.

 

Hand Of Glory

 

Tips på utflykter utanför men nära London som du gillar?

Brighton är hur mysigt som helst, ett måste.

 

Du får 100 pund och måste bränna dom på en dag. Hur skulle du använda dom? (Du får inte handla kläder.)

Anammar London-kulturen och sticker till puben. Eller kanske ett bra gig!

 

Bästa Londonminnet:

Alldeles för många underbara minnen för att välja ett! 

 

Vad saknar du i Sverige? (förutom vänner och familj)

“Svensk” pizza. mmmmmm.

 Skärmavbild 2016-04-22 kl. 14.51.25

The post Mitt London – Max Bergström appeared first on LondonSwedes.

Mitt London: Yasmine Åkermark

$
0
0

Yasmine Åkermark

NamnYasmine Åkermark

Ålder: 29

Flyttade till London: Första gången 2008, andra gången 2009 och tredje gången 2013

Sysslar med: Lanserar appen Tibba inom kort.

Bor: New Cross

 

Yasmine Åkermark

Serieentreprenör & Londonbo från och till sedan 2008. Yasmine är, som hon kallar sig själv, en digital nomad som besökt över 80 länder, och bott på 10 olika platser. Hon är just nu aktuell med Tibba som är en mobilapplikation som tillåter dig att utbyta tjänster istället för att ta betalt för en tjänst, eller betala för en tjänst.  

Yasmine sitter oftast på WeWork eller Camden Collective som båda erbjuder kontor och hot-desking för frilansare, start-ups och mindre företag. Perfekt för frilansaren som inte behöver en permanent plats utan kan droppa in på medlemskapet när man vill.

 

Yasminewithericacofounder

Yasmine med co-founder på Tibba

 

Hur är det att jobba inom teknologi i London?

Super spännande det händer saker hela tiden! Jobbat inom mode förut och tyckte ibland det kunds vara lite “you can’t sit with us” attidue. Teknologibranschen känns mycket mer öppen och framåt. Hela Silicon Roundabout är ju massivt just nu så mycket evenemang som händer, verkligen kul!

 

Vilket område skulle du vilja bo i om du inte bodde där du bor (och varför)?

Jag trivs som fisken i vattnet i New Cross! Men om jag hade löjligt mycket pengar skulle jag kunna tänka mig ett penthouse med takterass mitt i smeten (Soho).

 

Vad älskar du med mest med London?

Att det finns folk från hela världen och att varje stadsdel är unik. London är lite som en stor stad med massa små byar i sig, vilket gör att det alltid finns något nytt att se.

 

Något du ogillar med London?

Långa avstånd, det tar 40 minuter till allt!

 

Bästa platsen för en date i London?

Runt London Bridge. Finns ett  trevligt ställe som heter Tanners & Co på Bermondsey Street som för övrigt är en av mina absoluta favoritgator. Inrett som en gammal gymnastiksal och det är sådär lagom med folk för en date plus att de har utsökta drinkar #winning

 

bermondsey street

Tips för någon som aldrig varit i London:

Gör lite research innan eller fråga vänner som har koll om vilka områden som passar dig. Utforska sedan dessa ordentligt istället för att göra den traditionella “försöka-se-alla-turistfällor-och shoppa-på-Oxford Street- på-en-lördag”

 

Beskriv din ultimata drömkväll i London:

Tänker att det är sommar, jag och mina grannar tar ett glas vin på vår entrétrappa. Sedan middag hos mig (älskar att ha folk över och har gärna stora temamiddagar). Efteråt bär det av till något evenemang, kan vara allt från en konstställning i Peckham till sakeprovning i Hoxton. 

 

Vad kurerar du dig efteråt?

Brunch på LP Bar, New Cross. Efteråt bär det av till parken med min flatmate Aimie och hennes hundvalp Bale.

 

Vart hittar man den absolut bästa brunchen i London?

Ffiona’s i Kensington, perfekt på alla sätt. Liten och intim!

 

Ffionas Kensington

Ffiona’s serverar bästa brunchen

 

Hur spenderar du helst en söndag?

För ungefär ett år sedan bestämde jag mig att söndagar skulle vara för att förbereda inför nästa vecka. Tänk storkok, detaljerade planer inför veckan, kanske en springtur och andra “nyttigheter”. Detta händer väl kanske inte varje söndag ha men det är tanken…!

 

Bästa stället för mäniskospanning? 

Cafe Boheme i Soho. Jag har en förkärlek för Paris. Soho är en av de platser i London jag känner mig ialla fall lite som Amelie från Montmatre.

 

Vart går du helst och shoppar? 

Jag shoppar faktiskt väldigt lite! Jag ägde tidigare två vintagebutiker så jag har kläder så det räcker och blir över för nästa årtionde.

 

Tips på utflykter utanför London:

Beachy Head, Eastbourne.

 

Eastbourne

Yasmine i Eastbourne

 

Du får £100 pund att bränna på en dag:

Äter mig igenom London. Brunch, lunch & middag. 

 

Bästa Londonminnet 

Många.  Svårt att välja. Vänner, parken, solnedgång och sommar.

 

Vad saknar du i Sverige? 

Politk & dillchips.

 

YAsmine Åkermark

Yasmine och business partner jobbar många sena kvällar

The post Mitt London: Yasmine Åkermark appeared first on LondonSwedes.

Mitt London: London Food Babes Lovisa Tullgren och Jessica Milner

$
0
0

IMG_4473

Namn: Lovisa Tullgren och Jessica Milner

Ålder: 22

Flyttade till London: September 2012

Sysslar med: Bloggare och studenter

Bor: Old Street

 

Lovisa och Jessica träffades hösten 2012, då båda flyttade till London för att plugga psykologi. Efter en resa till New York, där mat-Instagram-trenden var stor, blev de inspirerade till att starta ett eget mat-Instagram-konto samt matblogg i London tillsammans med en amerikansk kompis, under namnet London Food Babes. Idag har de över 65 000 följare på Instagram, och bloggen tar upp en stor del av deras vardag. “Vi förväntade oss verkligen inte att det skulle gå så bra och det känns fortfarande rätt surrealistiskt att vi har så många följare!”

 

IMG_4473

 

Vad är det som driver er till att driva London Food Babes?

Vi går sällan till samma ställe flera gånger och vi håller alltid utkik efter nya ställen att besöka. Vi älskar att upptäcka nya restauranger och det är det som driver oss att fortsätta bloggen dagligen! Och så älskar vi att äta god mat också, så klart.

 

13113153_10154233518282340_10025350_o

 

Tips till andra som vill bygga upp ett framgångsrikt Instagram-konto?

Se till att ha ett unikt koncept. När vi startade London Food Babes var vi en av de få Instagram-konton som fokuserade på att fotografera mat på London-restauranger. Nu är konkurrensen mycket större och det hade nog inte varit lika lätt för oss att slå igenom idag. Se även till att ta bra bilder och uppdatera dagligen! Vi har lagt upp flera bilder varje dag sedan vi startade vårt konto för 1.5 år sedan. Kom också ihåg att använda relevanta hashtags och att kommentera, gilla och följa andra, liknande konton. Och till sist, var tålmodig! Det tog oss nästan 6 månader att nå 10,000 följare.

 

Bästa matmarknaden i London?

Vi älskar lördagsmarknaden på Duke of York Square i Chelsea. Empanadas där är ett måste!

 

Bästa brunchen i London?

Vilken svår fråga! Brunch är vår favoritmåltid (och sysselsättning). Om vi absolut måste välja så blir det nog No. 11 Pimlico Road, Dishoom och Friends of Ours.

 

Bästa middagen i London?

Chotto Matte, Sticks’n’Sushi, Coya och Dip & Flip är våra favoriter just nu.

 

IMG_3529

Middag på Coya

 

Bästa vegetariska restaurangen i London?

NAMA i Notting Hill eller Wildflower Café i Neal’s Yard!

 

nama notting hill

Frukost på NAMA

 

Vilket område skulle ni vilja bo i om ni inte bodde där ni bor?

Vi skulle faktiskt inte vilja bo någon annanstans än i Shoreditch! Vi bodde i Notting Hill i ett par månader men flyttade snabbt tillbaka till Öst, eftersom vi älskar energin och kreativiteten här.

 

Vad älskar ni mest med London?

Vi älskar att alla delar av London har sin egen ”feeling” och charm. Från bohemiska Notting Hill till punkiga Camden så finns det verkligen något för alla! Även efter att ha bott här i fyra år så finns det fortfarande så mycket mer att upptäcka.

 

Något ni ogillar med London?

Tuben på morgonen.

 

Tips för en regnig dag i London?

Ett besök till Tate Modern och sedan en film på super mysiga biosalongen Screen on the Green i Angel, där man kan beställa pizza och gin och tonics direkt till fåtöljen.

 

Bästa klubbupplevelsen?

Bodos Schloss eller The Box.

 

Beskriv er ultimata utekväll i London.

Cocktails på Madison Rooftop Bar (med utsikt över St Paul’s Cathedral) och sen vidare till hiphop-klubben Toy Room.

 

Madison rooftop bar

 

Vart kurerar ni er dagen efter?

Bottomless Bloody Mary brunch på Bourne and Hollingsworth Buildings.

 

Hur spenderar ni helst en söndag i London?

Bagels från Beigel Bake på Brick Lane följt av Columbia Road Flower Market.

 

Ert bästa smultronställe som turisterna missar?

Neal’s Yard i Covent Garden. Super mysig och färgglad liten gränd med några av våra favorit restauranger som Homeslice, 26 Grains och Wildfood Café. En liten oas mitt i storstaden!

 

Mest överskattade turistattraktionen i London?

London Eye. Ta hissen upp till 40:e våningen på Heron Tower och ät på Duck and Waffle istället som är öppet dygnet runt.

 

IMG_8734

 

Bästa området för människospaning?

Kändistäta restaurangen Ivy Chelsea Garden på King’s Road.

 

Vart går ni helst och shoppar?

Området runt Spitalfields market har en bra blandning av second hand och affärer som All Saints och Urban Outfitters.

 

Tips på utflykter utanför men nära London?

En solig dag är Brighton verkligen värt ett besök!

 

lovisa och jessica

 

Ni får 100 pund och måste bränna dom på en dag. Hur skulle ni använda dom? (Ni får inte handla kläder.)

Då går vi till Whole Foods på High Street Kensington. Det är en massiv mataffär med en massa delikatesser och man kan även blanda sin egen müsli och göra eget nötssmör. På översta våningen finns det också flera bra restauranger, som Bone Daddies och Genji Sushi. Det är förvånansvärt lätt att spendera 100 pund där!

 

Vad saknar ni i Sverige? (förutom vänner och familj)

Risifrutti och lösgodis!

The post Mitt London: London Food Babes Lovisa Tullgren och Jessica Milner appeared first on LondonSwedes.

Mitt London: Linn Wiberg

$
0
0

Linn-Wiberg,-Leopard-Coat-5-Preview

Namn: Linn
Ålder: 24
Flyttade till London: 16 mars 2011
Sysslarmed: Bloggare och online editor för Metro Sverige och tar snart examen från Hyper Island
Bor i: Lower Clapton

 

Linn-Wiberg,-Leopard-Coat-5-Preview

 

Linn Wiberg är en riktig crybaby som är oerhört svag för nätter på tak, stökiga spelningar och allt som betyder trubbel. Helst skriver hon om just sådant, bland annat på hennes grymma blogg. Just nu pluggar Linn på Hyper Island för att bli någon sorts digital guru, samt jobbar som bloggare för Metro. I framtiden planerar hon att spendera sitt liv med att skriva böcker och hitta på projekt med kreativa kvinnor.

 

Hur hamnade du i London?

Tanken var att spendera några månader i London med min bästa vän och fru för att hångla, hänga på hustak och gå på spelningar i skitiga källarlokaler. Nu fem år senare är jag fortfarande inte redo att dra.

 

linn

 

Vilket område skulle du vilja bo i om du inte bodde där du bor?

Alltså Lower Clapton is the shit. Men en dag kanske jag har råd att köpa en lägenhet i typ Black Heath där allt är grönt och vackert.

 

Vad älskar du mest med London?

London är smutsigt och hårt, men förlåtande. Kanske just därför. Det går inte att vara “fel” här och det gör att alla har så mycket äventyr och kreativitet i blodet. Varenda en du pratar med har utställningar, spelningar, projekt osv vilket är inspirerande och händelserikt.

Sen älskar jag att London är så stort att det blir litet. Jag lämnar nästan aldrig Hackney för jag jobbar, går ut, hänger och shoppar här, plus att det är max 20min promenad till alla mina vänner. Det blir mer som en by.

 

Goodnight-Dalston,-London-2015

A-view-over-London-Netil-House

Farringdon,-London

Regents-Canal,-london

 

Något du ogillar med London:

Hur väldigt få, inklusive jag själv, har svårt att se en framtid här eftersom att det är så dyrt.

 

Vart tar du en date du vill imponera på i London?

Har ju varit i ett förhållande i fyra år med världens heting. Men när jag vill impa på honom drar vi till Bistrotheque för brunch och sen Sky Garden vid Monument för fancy drinkar och utsikt över hela världen.

 

Linn-Daniel-Ace-Hotel-2016

 

Tips för en regnig dag i London?

Skaffa ett paraply och deppa inte. Här regnar det, punkt. Sen åk till bästa Tate Modern och häng resten av dagen på en pub, typ the Royal Oak.

 

Beskriv din ultimata utekväll i London.

Först middag på Mezcal Cantina i Dalston där allt är festligt och Mexikanska familjer sjunger med till den höga musiken. Sen barhoppar vi runt öst. Först the Gun i Homerton sen NTs takterass i Netil House och slutar med dans på Ridley Rd Market Bar.

 

NTs-Night-Tales-London-Fields-Netil-House

Ridley-Road-Market-Bar,-London

 

Vart kurerar du dig dagen efter?

Bistrotheque eller Verden.

 

Verden-Brunch

 

Hur spenderar du helst en söndag i London?

Äter brunch på ovanstående, cyklar runt i Hackney och hänger med vänner i någon trädgård eller London Fields.

 

London-Fields-Barbecue,-Hackney

 

Ditt bästa smultronställe som turisterna missar?

Se min uberbra Londonguide för alla mina bästa tips!

 

Mest överskattade turistattraktionen i London?

London Eye. Dock! Vandra över Millennium Bridge som är med i Harry Potter.

 

Bästa tipset för en nyinflyttad, förvirrad Londonsvensk?

Ta London för vad det är och kompisdejta massor! Tror jag tog numret på varenda servitris, kille som lånade tändare på gatan och instagrambrud som verkade trevliga. Det blir lättare när en har en vän eller två, och de första året är kaos, men njut av det för det är också typ det bästa året.

Och gå på festivalen Field Day i juni, den är guld.

 

Bästa området för människospaning?

Soho för där finns massor av ställen att sitta ute på. Annars Broadway Market dit alla babes verkar gå.

 

Vart går du helst och shoppar?

Good Hood i Shoreditch är föralltid världens bästa butik med både kläder och inredning.

 

Bästa brunchen?

Bistrotheque som ligger i en gammal lagerlokal. Allt är vitmålat och ljust med vita dukar och vacker inredning. Plus att i hörnet sitter än äldre man i rosa hår och spelar Rihanna och annan popmusik på en vit flygel.

 

Bistrotheque-Brunch-Restaurant,-London

 

Bästa middagen?

La Bodega Negra på Old Compton Street i Soho. En mexikansk källarrestaurang i en gammal strippklubb med alla skyltar kvar.

 

Tips på utflykter utanför men nära London som du gillar?

God’s Own Junkyard i Walthamstow är ett museum fyllt av neonskyltar. Ägt av Chris Bracey, har den här privata samlingen 37 år av samlande på nacken. Hundratals neonskyltar, många som syns i bl.a. Batman, Eyes Wide Shut och Kalle och chokladfabriken.

 

Linn-At-God's-Own-Junkyard,-Walthamstow

 

Du får 100 pund och måste bränna dom på en dag. Hur skulle du använda dom? (Du får inte handla kläder.)
Hyra? Haha.

 

Daniel,-Clapton,-April-2015

 

Bästa Londonminnet:

Alltså det finns för många det går inte. Det här är världens bästa stad och jag har så kul jämt jämt. Men när min pojkvän och hans tvillingbror fyllde 30, eller när Daniel överraskade mig, eller bara en vanlig himla supermorgon i Hackney.

 

Sämsta Londonminnet:

När vi trodde vi hade inbrott men det visade sig vara stora råttor som klättrade ur toaletten och var sedan ÖVERALLT i lägenheten.

 

Vad saknar du i Sverige? (förutom vänner och familj)

Att alla sjunger med till Ted Gärdestad och att det går att bada prick överallt i Stockholm.

 

IMG_5783

The post Mitt London: Linn Wiberg appeared first on LondonSwedes.


Mitt London: Tommy Högström

$
0
0

IMG_7042

Namn: Tommy Högström

Ålder: 25 år ung

Flyttade till London: Juni 2015

Sysslar med: Anders Wall-stipendiat på Svenska Handelskammaren för Storbritannien

Bor i: Marylebone

 

IMG_7042

 

Efter studier i både Uppsala och Hong Kong, varvat med diverse entreprenörsfokuserade projekt samt ett eget konsultföretag, blev Tommy Högström tilldelad ett London-stipendium från Anders Walls stiftelse, vilket innefattar ett års tjänstgöring på Svenska Handelskammaren i Storbritannien. I arbetet ingår drivandet nätverksorganisationen “Young Professionals“, att göra marknadsanalyser för svenska företag som vill expandera till Storbritannien, samt att vara redaktör för Svenska Handelskammarens medlemstidning “The LINK Magazine”. Utöver dessa arbetsuppgifter får Tommy även delta på en rad olika affärsseminarier med ledare för svenska företag i Storbritannien, där han blir bortskämd med champagne och kanapéer.

 

Vid sidan av Svenska Handelskammaren håller Tommy dessutom på att utveckla en app, med visionen att bota “gamnacke”-pandemin (dvs. nackproblemen och dålig hållning som orsakas av att folk stirrar ned i sina telefoner hela dagarna).

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det måste vara det extensiva och prominenta nätverk man kommer i kontakt med i och med alla nätverksevent om kvällarna, vilket är väldigt inspirerande och lärorikt. Det känns även som att jag får se en del av London som många andra kanske inte får, genom SCC’s event på några av Londons mest exklusiva platser.

 

IMG_7036

 

Vilket område skulle du vilja bo i om du inte bodde där du bor?

Måste nog säga Shoreditch, mest på grund av den charmiga atmosfären och utbudet av härliga pubar. Sen har jag varit där på tok för lite, tyvärr av bekvämlighetsskäl.

 

Vad älskar du mest med London?

Garanterat det faktum att London är så diversifierat i form av människor ifrån hela världen, vilket gör staden levande på ett helt annat sätt än många andra städer. Eftersom folk som reser/emigrerar tenderar att vara mer äventyrliga tror jag att den multinationella kulturen har drivit det enorma utbudet av saker att göra i London.

 

Något du ogillar med London:

Självklart är det störande att man, i relativitet till Stockholm, får väldigt lite kvalitét i boendet per peng. Sen är London, på gott och ont, väldigt utdraget till storleken vilket gör att man antingen behöver spendera en hel del tid på resande fot eller begränsa sig till området man bor i.

 

Beskriv din ultimata utekväll i London.

Även om en champagne-lunch på dagen tenderar att sakta ner farten på kvällen så måste jag säga att en champagne-lunch i solen följt av en enkel middag är en bra föregångare till en bra utekväll. Sen toppa av det med några öl på pubar med lite fart i. Viktigast är dock, precis som alltid, att man är ett skönt gäng och träffar nytt folk.

 

Vart kurerar du dig dagen efter?

Bästa sättet att kurera sig dagen efter tycker jag är att komma ut och träffa folk på någon härlig restaurang med en stor cola, helst utomhus om vädret tillåter (vilket är allt för sällan). I London finns det ju heller inga sociala normer som säger att man inte bör dricka alkohol på söndagar (eller någon annan dag för den delen), så ett glas vin kan glida ner. Ibland har jag varken tid eller ork för det och då blir det hämtpizza!

 

Hur spenderar du helst en söndag i London?

Med sikte på sommaren så skulle jag säga på ett grill-party med härliga människor, massa sol, en kall öl och god mat!

 

Bästa tipset för en nyinflyttad, förvirrad Londonsvensk?

Var hypersocial och knyt både affärskontakter och sociala sådana, vilket garanterat leder till en mer uppskattad London-vistelse i längden. Ett bra sätt att träffa svenskar i London är nätverket ’Young Professionals’, en organisation som riktar sig till 25-35åringar och agerar under Svenska Handelskammaren för UK.

 

Bästa området för människospaning?

Haha vilka frågor. Beror på väder och vad för typer du vill spana på men att sitta ett härligt gäng i Hyde Park med god mat och lite vin är både mysigt och ett tillfälle att träffa folk (eller spana in folk om man tycker sådant är kul).

 

Vad saknar du i Sverige? (förutom vänner och familj)

I och med mitt jobb kommer jag i kontakt med väldigt mycket svenskt, med allt ifrån människor till mat. Jag måste nog säga närheten till allt, vilket Stockholm erbjuder, men även den friska luften och närheten till havet.

 

 

Tommy lämnar över rollen på Handelskammaren till nya stipendiater i mitten på juni. Flytten går till Sverige där ett heltids jobb väntar. 

 

IMG_7041

The post Mitt London: Tommy Högström appeared first on LondonSwedes.

Mitt London: Fredrika Åsenius

$
0
0

Fredrika

Namn: Fredrika Åsenius

Ålder: 26

Flyttade till London: 2012

Jobbar som: Läkare/forskare och yogalärare

Bor: Islington

 

_MG_8254

 

Fredrika Åsenius flyttade till England för sju år sedan för att plugga till läkare på Cambridge, och för att sedan slutföra sin utbildning på University College London. Idag jobbar Fredrika på University College London Hospital, där hon forskar om barn som föds med låg födelsevikt. Vid sidan om det är Fredrika yogalärare, samt leder gympa på Friskis & Svettis London. 

 

 

Du har gjort hela din universitetsutbildning i England – vad har varit för- och nackdelarna med det?

Min utbildning har gjort det lättare att arbeta internationellt jämfört med om jag pluggat i Sverige, och det har varit hög standard på undervisningen överlag. Sedan har det såklart varit otroligt givande att plugga tillsammans med människor med blandad bakgrund – kulturkrockar gör oss ödmjuka.

 

Nackdelarna har varit få, men jag saknade jämställdhetstänk i Cambridge. Exempelvis så var endast en av 35 föreläsare under mina första två år av läkarutbildningen kvinnor. Det behövs en ökad medvetenhet kring vikten av att lyfta fram kvinnor som vill ha högre akademiska positioner, samt flera reformer i områden som berör barnomsorg och flexibel arbetstid.

 

Vad har du för tips till andra som vill plugga i England?

Det viktigaste är att börja ansökningsprocessen i tid. Här i England är ens ”personal statement” (personliga brev) en central del av ansökan, och där måste man övertyga universitetet om att de inte skulle kunna klara sig utan just dig. Tänk dig ditt personliga brev som en instagrambild, alltså att den visar verkligheten men med ett fördelaktigt filter. Här har man också möjlighet att kompensera för sådant som lite för låga betyg, men det förutsätter att man kan visa på arbetslivserfarenhet, praktikplatser och projekt som är relevanta för den kurs man söker. Om man börjar i tid så finns det chans att hinna skaffa sådant. Därför blir mitt viktigaste tips att sätta igång nu, helst igår.

 

Hur är det att arbeta inom det brittiska sjukvårdssystemet? Hur tror du att de skiljer sig från att jobba inom det svenska?

Generellt så är det otroligt inspirerande – här i London finns sjukvårdspersonal från hela världen, och det är fantastiskt att se hur hårt alla arbetar för att det nationella sjukvårdssystemet, NHS, ska fungera så bra som det faktiskt gör. I London finns specialistläkare inom väldigt nischade områden, stora möjligheter för medicinsk forskning och så pass högt patienttryck att man som läkare snabbt skaffar bred erfarenhet.

 

Jag tror däremot att man respekterar arbetstider i högre grad i Sverige än i England. Till exempel så arbetar de flesta av mina läkarkollegor 2-3 timmar varje dag utöver schemalagd arbetstid. Att villkoren nu på olika sätt förväntas bli sämre i och med det nya kontrakt som introduceras i hösten 2016 har lett till massdemonstrationer och strejkande läkare för första gången i NHS historia. Som sagt så är också möjligheterna att kombinera arbete och familjeliv sämre: barnomsorgen är dyrare, mammaledigheten kortare, och pappaledighet är ett okänt begrepp.

 

_MG_8246

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag tycker att jag har fått en drömchans att arbeta med klinisk forskning inom ett område jag är intresserad av. Och så har jag ett otroligt bra team med handledare, barnmorskor, laboratoriepersonal och läkare kring mig som gör det hela möjligt. Det är mycket jobb, och ibland känner jag mig hopplöst oerfaren, men på det hela taget så känner jag mig väldigt lyckligt lottad. Att jag också får jag vara med och välkomna massa fina bebisar till världen är ett stort privilegium.

 

Du är även etablerad yogalärare. Vad motiverade dig till att bli det?

Innan jag utbildade mig till yogalärare hade jag tränat yoga i sex år, och upplevde att det hade gjort mig mer lugn, fokuserad, stark och smidig. Jag ville förmedla den känslan till andra, och gick min yogalärarutbildning i NYC sommaren 2012. Sedan dess har jag lett klasser runtom i London på olika nivåer, och stortrivs.

 

Det finns ju en hel del uppfattningar om hur en yogalärare ’ska vara’, exempelvis att man ska ägna sig åt tarmsköljningar och chakravård. Jag är inte så mycket för alkaliniserande mat, blodgruppsdieter eller andra dumheter. Jag vill ge mina klienter verktyg för att hantera sin vardag, fysiskt och psykiskt, och göra yoga tillgängligt för alla.

 

PicMonkey Collage 

Några tips till andra som skulle vilja etablera sig som tränare här i London?

Var beredd på mycket gratisjobb i början: fråga om kompisar, företag eller gym skulle vilja ha en gratis träningstimme med dig, och be dem sedan att rekommendera dig för vänner eller skriva om dig på sociala medier. Exponering och att skaffa erfarenhet är A och O.

 

Be också om massor av feedback från dina klienter så att du kan vässa ditt koncept och erbjuda någonting unikt. Nyckeln är att vara personlig, att folk ska vilja gå på just din yogaklass/bootcamp/spinningpass, inte bara vilken som helst.

 

Du har tidigare bott i Cambridge – hur skiljer det sig från att bo i London?

Cambridge är en väldigt speciell ’bubbla’, där i princip hela staden kretsar kring universitetet. Det är ett paradis för cyklister och akademiker, och att bo där gör att man förstår varifrån J.K. Rowling fått sin inspiration. Det var fantastiskt att få uppleva den sagomiljö som Cambridge erbjöd, men efter tre år saknade jag storstadspuls och kände mig rastlös.

 

Vad älskar du mest med London?

Att det är som flera städer i en! Varje område har sin alldeles egna känsla och profil. Lyxbohemiska Angel. Hipstermeckat Shoreditch. Det medvetet skitiga Camden Town. Tjusiga Kensington. Promenadpiffiga Covent Garden. Kaotiska Chinatown. Jag skulle kunna fortsätta länge…

 

_MG_8345

 

Vad tar du en date du vill imponera på i London?

Baren på St Pancras Renaissance Hotel. Det är så galet vackert här att man blir kär i nästan vem man än sitter mitt emot. Och deras Cosmopolitans är fantastiska!

 

Tips för en regnig dag i London?

Tate Modern. Ju mer ofattbara konstverk, desto mer huvudbry och desto fler nya tankebanor. Det gillar jag. Så jag skulle strosa runt på Tate med en kompis och sedan slå mig ner och diskutera alla intryck över en smaskig lunch på Vapiano.

 

Beskriv din ultimata utekväll i London.

Då vill jag ha bubbel och dans till ocreddiga listettor! Jag brukar upplåta min lägenhet för fördrinkar, sista sminkfixet och första höftskaken. Sedan übrar vi oss iväg till något ställe där vi tror att vi kan charma DJ:n och så dansar vi tills man kan vrida svetten ur kläderna. Below & Hidden och Trapeze är kul.

 

Vart kurerar du dig dagen efter?

Mitt käcka svar skulle vara att jag tar en stenhård yogaklass för att svettas ut tequilaresterna, och sedan fyller på med broccolijuice från Planet Organic. Ett mer realistiskt svar är att jag soffhänger med min vän Netflix.

 

Hur spenderar du helst en söndag i London?

Jag jobbar oftast på söndagar, men när jag inte gör det så blir det en sväng på gymmet följt av en lång och lyxig brunch med kompisar. En gång i månaden (nåja, det är målet i alla fall) är det bokklubb. Vilket innebär mer bakverk än böcker, men är väldigt mysigt.

 

Mest överskattade turistattraktionen i London?

London Eye. Det är mest en lång kö. Då är det roligare att åka Emirates Air Line.

 

Vart går du helst och shoppar?

Online, räknas det? Jag ser i alla fall till att hålla mig borta från stressiga Oxford Street så mycket som möjligt. Annars är Marylebone är gulligt, där kan man fynda designerguldklimpar second hand på diverse charity shops.

 

Skärmavbild 2016-06-07 kl. 11.23.30

 

Bästa brunchen?

Ottolenghi. Ofantligt goda grönsakskreationer, och en himmelsk dessertbuffé!

 

Bästa middagen?

Ping Pong London Bridge. Förträffliga dumplings, och så är det väldigt trevligt att ta sig dit genom att cykla över vackra Waterloo Bridge.

 

Vad saknar du i Sverige? (förutom vänner och familj)

Långpromenader och nakenbad i Bohuslän. Så klart.

 

Foto: Upi Sandu

The post Mitt London: Fredrika Åsenius appeared first on LondonSwedes.

Mitt London – Valdemar Lundh

$
0
0

Valdemar Lundh

Namn: Valdemar Lundh

Ålder: 32

Flyttade till London: 2013

Sysslar med: Business Development Manager på ScandiKitchen

Bor i (område): Whitechapel

 

2016-06-09 17.27.21-2

Valdemar är ursprungligen från Lund men har flyttat runt en hel del under sitt liv. Han har bott i allt från Piteå till Rhodos, och år 2013 flyttade han till London för kärlekens skull. Då Valdemar är utbildad ljudingenjör var tanken först att han skulle jobba inom Londons musikbransch. Ödet ville dock annorlunda, och idag jobbar Valdemar med att utveckla ScandiKitchen, Storbritanniens ledande importör och distributör av skandinaviska matvaror. 

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Två saker – dels det faktum att jag har ett ansvarstagande och kreativt jobb där jag får chans att utvecklas, och dels kundkontakten. Jag får dagligen träffa härliga människor och prata om en av de saker jag gillar mest – skandinavisk mat.

 

Är det svårt att sälja skandinavisk mat till britter?

Absolut inte! Restauranger med skandinavisk profil ploppar upp överallt i hela Storbritannien just nu, och den skandinaviska, sunda livsstilen ligger helt rätt i tiden.

 

Största skillnaderna mellan svensk och brittisk matkultur?

Bröd i de två länderna skiljer sig enormt. I Skandinavien finns det ett stort urval av gott och sunt bröd – så som knäckebröd och rågbröd – medan det populäraste brödet här i Storbritannien fortfarande är färdigskivat, vitt bröd. Sedan tycker jag även att britter äter dålig frukost – det är ofta sockrade flingor och vitt bröd.

 

Det svåraste att sälja till britter?

Kalles Kaviar.

 

Den skandinavisk mat som är populärast bland britter?

Västerbottensost och Leksands knäckebröd.

 

Vad är det bästa med området där du bor?

De billiga curry-ställena med BYOB samt att det alltid är liv på gatorna.

 

1779692_10152810999351518_609457915107948536_n

 

Vilket område skulle du vilja bo i om du inte bodde där du bor (och varför)?

Hoxton – det ligger mitt bland en massa grymma uteställen och restauranger, och där finns alltid något att göra.

 

Vad älskar du mest med London?

Jag tycker att människor är mer mänskliga här än vad de är i Sverige. Svenskar försöker ofta framhålla en särskild bild av dem själva, och det blir så tydligt att de försöker leva upp till ett ideal. Människor i London tänker inte lika mycket innan de säger saker och är kontaktsökande på ett mer genuint sätt. Och så finns det inga normer här i London, vilket jag älskar.

 

Något du ogillar med London?

Förutom hyran det faktum att jag dagligen spenderar 2 timmar i ett svettigt tunnelbanetåg.

 

Vart tar du en date i London?

Min flickvän älskar vietnamesisk mat, så jag tar henne till en av de grymma vietnamesiska restaurangerna på Kingsland Road – exempelvis Song Que eller Nieu Quan. Sedan drar vi till någon mysig bar i Shoreditch.

 

10628007_10152811007696518_5764466755203289681_n

Song Que i Hoxton.

Tips för en regnig dag i London?

Saatchi Gallery för modern konst och National Gallery för impressionism.

 

Beskriv din ultimata utekväll i London.

Jag föredrar att dricka tidigt på dagen, när det fortfarande är ljust ute. Så jag skulle säga att några öl i solen, följt av en lamb jalfrezi, följt av några ales på en trevlig pub är en ganska ultimat utekväll för mig. Helst någonstans i östra London.

 

Vart kurerar du dig dagen efter?

På mitt favoritgym i Wapping.

 

Hur spenderar du helst en söndag i London?

Spelar tennis och strosar runt på Columbia Road Flower Market tillsammans med min flickvän.

 

2015-06-27 16.35.29

 

Smultronställe i London som turisterna ofta går miste om?

Pubarna längs Themsen i Östra London. Exempelvis Town of Ramsgate och The Mayflower, båda med fina uteserveringar och fin utsikt över floden. Och även Wiltons Music Hall, världens äldsta ‘grand music hall’ som fortfarande är aktiv idag med en massa kulturarrangemang. Ta en drink i deras jättefina, nyrestaurerade Mahogny Bar!

 

Mest överskattade turistattraktionen i London?

Shopping på Oxford och Regent Street.

 

Tips till någon som funderar på att flytta till London?

Upptäck olika Londonområden innan du bestämmer dig för vart du vill bo. Alla områden är som en liten stad i sig, så det är viktigt att hitta ett som passar just dig!

 

Bästa promenaden i London?

Längs Regents Canal.

 

10544353_10152656378146518_8594446983038620832_n

Regent’s Canal.

Vart går du helst och shoppar?

TK Maxx vid Bank – få människor och good value for money.

 

Tips på utflykter utanför men nära London som du gillar?

Vandra och bada vid Seven Sisters, som ligger mellan Brighton och Eastbourne.

 

10613073_10152695629766518_3575495688268312573_n

Vid Seven Sisters.

 

Du får 100 pund och måste bränna dom på en dag. Hur skulle du använda dom? (Du får inte handla kläder.)

Jag skulle försöka hitta en bra, begagnad akustisk gitarr på gumtree.

 

Vad saknar du i Sverige? (förutom vänner och familj)

Inte så mycket, haha. Möjligtvis närheten till Köpenhamn. 

 

Om du behöver svensk mat för ett event eller företaget du jobbar på, kontakta Valdemar på valdemar@scandikitchen.co.uk. 

 

The post Mitt London – Valdemar Lundh appeared first on LondonSwedes.

Mitt London: Tahira Faye

$
0
0

Tahira Faye

Namn: Tahira Faye

Ålder: 27

Sysslar med: Driver företaget London Sling Company

Bor: Elephant & Castle

Flyttade till London: 2009

 

13607931_10153565489462751_776494632_n

Tahira Faye bor i Elephant & Castle tillsammans med sina barn Spike, 10 år, Blake, 3 år, och deras pappa Johannes. Familjen flyttade till London 2009. Att det blev just London var för att det var smidigt med språk och närhet till Sverige, men det pratades även om andra länder. Mest av allt ville de bara prova något annat än Sverige. Sedan Oktober 2015 driver Tahira det framgångsrika företaget London Sling Company, som på väldigt kort tid slagit sig in i den exklusiva bärsjalsbranschen. 

 

För de som inte vet, vad är en ‘sling’? 

En sling är en bärsjal som används till att bära bebisar och barn. Nästan alla små barn behöver mycket närhet, och genom att använda bärsjal går det att ge dem det samtidigt som händerna är fria att tex leka med syskon, laga mat, och leva som vanligt. Att bära i sjal främjar anknytningen, kan hjälpa mot magont hos bebisen, är positivt för deras motoriska utveckling och hjälper ofta hela familjen att komma till ro. Det finns också bärselar som fyller samma funktion, men sjalar är ofta mer avlastande och skönare för rygg och axlar, och det finns en stor community kring sjalar som köper, säljer, samlar och byter med varandra.

 

Sjalarna görs i många olika material och prisklasser, och finns i otroligt många färger och mönster. Det går att hitta slings i de flesta affärer med barntillbehör nuförtiden. De billigaste kan kosta runt £15 och de dyraste flera tusentals pund. De kan jämföras lite med handväskor – det går att hitta billiga väskor som fyller sin funktion på H&M eller Primark, eller så kan man betala betydligt större summor för hög kvalitatet och en viss design. De dyrare märkena har kunder som väntar på att nästa kollektion ska släppas, “köar” virtuellt och ber om hjälp för att hinna köpa dem innan de tar slut.

London Sling Company säljer sjalar av noga utvalda material, som etisk kashmir, skottskt lin och japanskt silke, och vi släpper begränsade upplagor av varje kollektion.

 

13598983_10153565489482751_1432312180_n

Varför tror du att bärsjalar har blivit så populära på senaste tiden?

Genom sociala medier är det betydligt lättare att nå ut till nya föräldrar och visa hur smidigt det är att bära sina barn. Tidigare var bärsjalar starkt förknippat med en viss typ av förälder, lite “hippiestämpel” över det, men allteftersom fler når ut, har det på sistone normaliserats. Det är även otroligt lätt att hitta instruktioner för bärande nu, om jag jämför med när Spike var liten, vilket gör att fler vågar prova.

 

Berätta om historien bakom London Sling Company, från idé till verklighet!

Det började som ett skämt nästan, en avlägsen tanke. Jag var mitt uppe i att köpa, sälja och byta sjalar från andra märken, då Johannes föreslog att jag skulle starta ett eget företag istället. Ju mer jag tänkte på det, desto rimligare kändes det och jag började leta upp väverier i England för att se hur genomförbart det skulle vara. Jag hade en tanke om design och Johannes hjälpte mig att utveckla den. Sedan valde jag material och färger och väveriet vävde massor med prover så att jag kunde se hur sjalarna skulle vävas, hur tjockt garnet skulle vara, hur täta sjalarna skulle vävas och när jag var helt nöjd så vävdes vår första sjal, Vornoi Scandium.

 

13624841_10153565489397751_225705920_n Hur arbetade du för att London Sling Company skulle utmärka sig från liknande märken?

Jag gjorde helt enkelt en sjal jag själv saknade. Det har aldrig varit ett specifikt mål att utmärka mig, utan jag kör på och gör precis vad jag själv vill ha. Vår profil växer liksom fram tillsammans med våra fans. Jag ser vad det är de tycker om med LSC och utvecklar kommande sjalar utifrån det.

 

Varifrån hittar du inspiration när du designar sjalarna?

Min inspiration kommer främst från minimalistisk inredning. Enkla linjer och färger som inte är för påträngade. Vi gör stilrena sjalar som kan se enkla ut, men som är otroligt genomtänkta och testade gällande produktion, vävsätt, garn och material.

 

13617576_10153565489452751_384742939_n

LSC har haft stor framgång på väldigt kort tid. Vad är nyckeln till framgången?

För min del tror jag att det till stor del har att göra med att jag varit så aktiv i gemenskapen kring sjalar tidigare. Jag kände till kundkretsen otroligt väl, och älskar verkligen både bärsjalar och värmen som finns i bärsjalsrelaterade sammanhang. Jag gör något jag verkligen tycker om och som jag spenderat otroligt mycket tid och energi på redan innan jag startade LSC.

 

Tips till andra som skulle vilja starta eget i London?

Kolla upp allt som gäller med regler, skatt, registrering av namn osv direkt. Även om det är osäkert hur det ska gå, och det mest är en kul grej i början, så är det skönt att ha koll på allt redan från start.

 

På vilket sätt skiljer det sig att vara förälder här och i Sverige? Skiljer sig synen på barnuppostran?

Det beror ju väldigt mycket på var man är och vilka man umgås med. Men överlag känner jag att man får vara ifred mer här. I Sverige upplever jag en mycket större ifrågasättande ton, både på offenliga platser som när vi är på lekplatsen, men även i föräldragrupper och förskolor och skolor. Det finns liksom inte så många sätt som det är accepterat att göra saker på, och svenskar har på många sätt inte samma sociala spärrar, så de kommenterar skamlöst på saker som de egentligen inte har med att göra.

 

I London är alla vana vid olika kulturer, sätt att tänka på och sätt att göra saker på, så jag upplever betydligt större acceptans gällande andras föräldraskap.

 

Barnuppfostran skiljer sig nog mer mellan olika grupper än mellan länder, och jag tror att det är lättare att hitta ett sammanhang med likasinnande här. Det är mer fokus på artighet här, både för barn och vuxna, vilket kan vara lite chockartat för nyinflyttade svenska barn, men det går snabbt att komma in i det.

 

Sedan har inte genusmedvetenhet nått ut här i samma utsträckning som i Sverige, och det finns absolut en tanke om att pojkar och flickor ska behandlas olika. Men bara under åren vi bott här har jag upplevt en positiv förändring.

 

13608297_10153565489457751_897231729_n

Dina bästa tips på saker att hitta på med barnen i London?

Lekplatserna! Det finns så otroligt många lekplatser som har roliga saker för barn i alla åldrar. Att bara gå omrking och prova lekplatser är mitt bästa tips. Utnyttja museerna också, Science Museum och National Army Museum har fina lekområden för mindre barn, och de flesta stora museum lyckas verkligen nå fram även till barn.

 

Bästa tipset för en nyinflyttad, förvirrad Londonsvensk som flyttar hit med barn?

Ha tid på er. Om det går så vänta lite med skol- eller förskolestart och gå omkring och lär känna området och språket. Köp en sparkcykel till barnen. Med bärsjal och sparkcykel klarar man allt. Vagn är värdelöst i centrala London, och inte tillåtet vissa tider på tunnelbanan eller på vissa restauranger.

 

Skolsystemet skiljer sig från det svenska, så kolla upp skolor tidigt och bestäm om barnen ska gå i statlig, religiös eller privat skola.

 

13595669_10153565489447751_1769654610_n

Vad är det bästa med området där ni bor?

Alla olika bakgrunder, kulturer och språk. Här bor människor med alla sorters jobb och inkomster och det finns en väldigt öppen och tolerant stämning. Just nu händer det väldigt mycket i området, nya cafeer, restauranger, gym och affärer och det är väldigt roligt att vara med och se ett levande område växa fram.

 

Vad älskar du mest med London/vad är det som utmärker London från andra städer?

Det jag älskar med London är just det jag älskar med vårt område. Att gå ut och mötas av alla möjliga språk, att barnen från start får uppleva olika kulturer och religioner, en slags självklarhet gällande att alla är olika och något annat hade varit konstigt.

 

En positiv överaskning var att det är så lätt att promenera överallt. London är en stad till stor del gjort för fotgängare, och allt ligger närmare än vad man tror. Och allt finns här. Vad vi än kan önska oss, vad vi än vill göra, så är det genomförbart här.

 

Något du ogillar med London:

Efter sju år känner jag mig fortfarande nyförälskad i staden. Men de nya bussarna är hemska. Som att åka omring i en bastu. Smutsen och skräpet störde mig i början, men man vänjer sig så snabbt.

 

Vart tar du din sambo om ni ska ut på dejt?

Vi går till The Frenchie Bistro runt hörnet och äter lite anka och dricker mycket vin.

 

Tips för en regnig dag i London?

Museerna. Utan barn är National Portrait Gallery och V&A mina favoriter. Har jag barn med mig så är Transport Museum eller Science Museum roligast. Det händer ofta väldigt roliga saker på Southbank Centre också, och där finns massor med plats för barn att leka och springa av sig på Royal Festival Hall.

 

Beskriv en lyckad utekväll för dig i London.

Jag stannar helst hemma faktiskt, men då och då tar jag gärna en drink i The American Bar på Savoy. 

 

Hur spenderar du helst en söndag i London?

Jag tycker om att ta en promenad i området och gå ner till Southbank med familjen och köpa lunch på matmarknaden, gå längs floden och låta barnen tramsa och busa och bara vara.

 

13579939_10153565489497751_799654045_o

Ditt bästa smultronställe som turisterna missar?

Southwark Park är en väldigt fin park med en rolig lekplats och ett underbar lugn trädgård med klättrande blåregn under våren.

 

Mest överskattade turistattraktionen i London?

Piccadilly Circus. Ett jobbigt torg med alldeles för mycket folk och bilar som jag gör allt för att unvika.

 

Bästa brunchen?

Förr skulle jag sagt Breakfast Club, men det har blivit lite för populärt så det är lite för hög ljudvolym för mig. Restaurangen på Young Vic brukar vara lagom full, har god bruch och världens trevligaste personal.

 

Bästa middagen?

The Wolseley på Piccadilly. Deras lamm är fantastiskt och där är alltid god stämning.

 

Vart går du helst och shoppar?

På Kings Road en vardag, det är lagom med folk och ofta trevlig personal i butikerna. Det finns gott om ställen att äta på också om man skulle bli hungrig, och barn är välkomna.

 

Tips på utflykter utanför men nära London som du gillar?

Jag tycker om att ta tåget till Brighton, det är fint att strosa omkring där och andas lite havsluft, och om somrarna brukar vi bada där.

 

Du får 100 pund och måste bränna dom på en dag. Hur skulle du använda dom? (Du får inte handla kläder.)

Jag skulle ta en lång, god lunch på Sketch, och sedan hämta barnen och leta reda på ett tivoli att besöka. Under sommaren är det ett tivoli i någon av parkerna nästan varje helg.

 

Bästa Londonupplevelsen:

Jag tycker att London upplevs bäst under promenader. En tidig sommarmorgon, att bara gå och gå, köpa en kaffe, pausa i en park, promenera vidare. Det är sådana tillfällen som får mig att älska London.

 

13598842_10153565489467751_1524712540_n

Sämsta Londonupplevelsen:

Att bli fast i tunnelbanan en högsommardag med två varma och trötta barn.

 

Vad saknar du i Sverige? (förutom vänner och familj)

Svenskt påskfirande. Jag kan sörja lite att mina barn inte får klä ut sig till påskkärringar och knacka på hos grannar. I övrigt finns det inte mycket jag saknar – både klimatet och mentaliten i London passar mig så mycket bättre.

 

The post Mitt London: Tahira Faye appeared first on LondonSwedes.

Mitt London: Ida Zander

$
0
0

img_8995_copy_5548caba2a6b226ae157434a

Namn: Ida Zander

Ålder: 21

Flyttade till London: 30:e mars 2016

Sysslar med: Fotografi

Bodde vid: Tottenham Court Road

 

img_8995_copy_5548caba2a6b226ae157434a

Foto: Frida Stuvemark

 

Ida Zander beskriver sig själv som en fri själ som älskar äventyr och att leva livet fullt ut. Hon älskar road trips, rooftops, barhäng i små gränder och havet. Fotografin dök upp i hennes liv när hon var igång med att utbilda sig till stylist. Hon insåg att hon tyckte att det var mycket roligare att fotografera modellerna än att stylea dem. Det var när hon åkte till London Fashion Week och stod på gatorna bland alla fashionistas som hon blev förälskad i staden London. Sex månader senare packade hon ihop alla sina kameraprylar och flyttade till London. Idag har hon jobbat upp en portfolio som drar till sig uppmärksamhet bland stylister, klädföretag, modellagenturer och bloggare – för Ida har London klyschigt nog varit möjligheternas stöd. Hon är för tillfället hemma i Sverige igen, men i september flyttar hon tillbaka till London då hon blivit antagen till drömskolan Spéos Photography School.

 

Vad har varit de största utmaningarna för att nå dit du är idag?

När jag flyttade till London hade jag ingen arbetserfarenhet inom fotografi, så jag började arbeta på restaurang. Det tog dock inte mer än några veckor innan jag sa upp mig, varefter jag började jobba heltid som fotograf utan betalt, för att kunna jobba upp en portfolio. Nu kan jag ta betalt för mitt fotograferande, men det var mycket slit för att komma in i branschen.

 

IMG_6635-2

Hur skulle du beskriva ditt sätt att fotografera? Har du en niche?

Jag tror faktiskt att jag har börjat hitta min niche. Det är definitivt åt fashion editorial-hållet, och jag älskar att fånga det annorlunda, unika och konstiga.

 

idazander

Varifrån hittar du inspiration?

Min omgivning, alla locations jag ser, magasin och så självklart pinterest.

 

Tips till andra som vill komma in i modefotografsbranschen?

Gå “all in” och bara kör! Man får nästan ha inställningen att detta är det viktigaste som finns och vara beredd på att offra allt. Var öppen för alla alternativ och ta alla vägar du kan!

 

Tips till andra som söker samma utbildning?

Var unik och ta god tid på dig att ordna ihop en fantastisk portfolio.

 

Roligaste plåtningen du gjort?

När jag skulle plåta min favorit male model William och spontant drog med min andra modell Jasmine så att de fick köra tillsammans. Även första gången jag fick jobba med ett team var otroligt kul, även om det främst slutade med att vi satt och lyssnade på fånig musik och skrattade ihjäl oss.

 

Namnlöst-1

Favoritställena att fotografera på i London?

Definitivt Shepherd’s Bush. Jag hittade denna location helt spontant och efter det var jag där och plåtade 3 gånger i rad.

 

sh1

Hur skiljer det sig att jobba som modefotograf i London jämfört med Sverige?

Det är betydligt lättare att hitta drivna och talangfulla människor i London. Även om de finns på båda ställena upplever jag det som lättare att nå fram till dem i London, även om man saknar erfarenhet. I Stockholm fick jag noll chanser.

 

Vart ser du dig själv om tio år?

Då har jag nichat min fotografi tillräckligt mycket att jag får fotografera för de största magasinen.

 

Bästa med området där du bodde?

Att det var nära till precis allt.

 

Drömområde i London?

South Kensington – där finns många stiliga och snygga män att glo på i ‘smyg’ – man måste ju få njuta av livet, helt enkelt.

 

Vad älskar du mest med London?

Vart du än går hittar du alltid något nytt. Det händer så otroligt mycket här, och du kan uppleva något nytt bara du går runt hörnet.

 

Något du ogillar med London?

De låga lönerna, de dyra hyrorna, och så definitivt övergångsstället i slutet av Oxford Street vid Primark och McDonalds. Plus att det inte finns någon god bacon att köpa!

 

Vart tar du en date du vill imponera på i London?

Salsa, helt klart. Jag måste ju imponera med mina hemskt dåliga salsa-skills samt deras happy hours och goda drinkar.

 

SALSATips för en regnig dag i London?

Sätt dig på ett mysigt kafé och drick chailatte.

 

Beskriv en lyckad utekväll för dig i London.

Oj, ska jag vara ärlig är jag aldrig ute på klubben. Jag är egentligen en riktig partyprinsessa men har varit alltför fokuserad på att satsa på karriären och fotograferandet att jag inte haft tiden.

 

Vart kurerar du dig dagen efter?

I så fall hade det få bli på min stora fönsterbräda med fantastisk utsikt.

 

Hur spenderar du helst en söndag i London?

Tar fram tube map-appen och väljer en station att åka till för att upptäcka den delen av London. Ibland åkte jag till och med hela overgrounden för att se hur mäktigt stort London är.

 

Mest överskattade turistattraktionen i London?

Många vll gå på Oxford Street och jag säger bara nej nej nej. Finns så mycket mysigare ställen att shoppa på som ligger centralt och utan allt kaos.

 

Bästa stället för människospaning?

Café Nero vid Tottenham Court Road – vill ni se hur människor beter sig i trafiken gå genast dit. Har aldrig sett så mycket arga människor på en och samma gång. Otroligt rogivande!

 

Bästa brunchen?

Kommer aldrig ihåg namnen men sök er till Londons små gränder så hittar ni mysiga ställen hela tiden. Det handlar om att våga ta sig till nya ställen och upptäcka!

 

Bästa middagen?

Carnaby Street har massa bra restauranger. Bästa middagen för mig var definitivt Schnitzel-burgaren på Herman ze German!

 

Vart går du helst och shoppar?

Shepherd’s Bush.

 

Tips på utflykter utanför men nära London?

Skulle själv vilja åka till Brighton eller ta en spontanare till östkusten.

 

Du får 100 pund och måste bränna dem på en dag. Hur skulle du använda dem? (Du får inte handla kläder)

Jag bränner 30 pund på Salsa, 30 pund på förrätt, maträtt och efterrätt, sen köper jag en glass för 10 pund, och 20 pund på att gå på något museum … vad svårt det var att komma på vad man ska spendera sakerna på!

 

Din bästa Londonupplevelse:

Allt har varit en fantastisk upplevelse. Det bästa av allt var att inse att allt är möjligt. Att lilla jag kan göra precis vad jag vill, så länge jag är villig att kämpa för det. Att få träffa så mycket nya personer på så kort tid och få plåta mer än jag kunnat fantisera om. Tack till alla som ställt upp!

 

BHS1

 Din sämsta Londonupplevelse:

Förmodligen när mordet på den där polisofficern skedde, hände precis utanför mitt jobb. Kändes otroligt skönt att få åka hem.

 

Vad saknar du i Sverige? (förutom vänner och familj)

Svenska chips, bacon, köttbullar, Stockholms tunnelbana, det svenska vädret, standarden på boenden, de låga hyrorna och Loka citron.

The post Mitt London: Ida Zander appeared first on LondonSwedes.

Viewing all 117 articles
Browse latest View live