Text: Billie Elmqvist Thurén
Bild: Akelius
Robin Norström är Huddingekillen som vid ung ålder bestämde sig för att han skulle bli framgångsrik. Han började sin karriär tidigt som legobyggare och senare hantverkare, men drömde om ett liv som arkitekt. Efter att ha insett att han var lite för blyg för arkitektyrket sadlade han om till fastighetsekonom istället, och idag jobbar Robin som affärsutvecklingschef för Sveriges största marknadsnoterade fastighetsbolag – i London. Vi mötte upp Robin för att snacka framgångsknep, om hans väg in i fastighetsbranschen, och om varför han trivs så bra i just London.
Att jobba med hus och fastigheter är något Robin velat sedan han var yngre, men på vilket sätt han velat göra det har varit långt ifrån självklart. Efter studenten började han jobba som plåtslagare med specialisering på koppartak, något han fortsatte med i tre år. Därefter sökte Robin till arkitektutbildningen, ett yrke han drömt om sedan han var liten, men insåg ganska snabbt att det inte riktigt passade hans personlighet. Han började då plugga till civilingenjör på KTH istället, för att kunna jobba som konstruktör, men insåg att han inte var så bra på fysik. Istället för konstruktion så valde Robin den fastighetsekonomiska inriktningen, där han äntligen kände att han hittat rätt. Idag är Robin 30 år gammal och jobbar som affärsutvecklingschef för Akelius i London.
OM TJÄNSTEN OCH FRAMGÅNGEN
Hur kommer det sig att du hamnade i London?
När jag började på Akelius började jag jobba med transaktioner och värdering av fastigheter i Sverige. Parallellt med den tjänsten började jag även driva affärsutvecklingsprojekt. I takt med att Akelius växte fick jag ett erbjudande om att åka till London och hjälpa dem utveckla verksamheten från att ha varit väldigt out-sourced till att bli mer in-house. Jag tyckte det var otroligt kul att jobba med start-up, och dessutom är London betydligt roligare än Danderyd (där Akelius har sitt svenska huvudkontor), så jag blev kvar helt enkelt.
Robins nuvarande tjänst innebär att han utforskar vilka nya marknader Akelius kan gå in i, samt vilka nya produkter de kan utforma och erbjuda. Hans avdelning stödjer även resterande delar av företaget med finansiella modeller och analyser. Han beskriver sitt arbete som en blandning mellan business och IT.
Vad är det som gör dig så bra på just din tjänst?
Jag är ganska entreprenör-inriktad och tycker om att vara med och starta projekt. Min bakgrund inom finans och IT gör att jag har en bra uppfattning om vad som är nytt, och vad man kan göra. Det faktum att jag jobbat som plåtslagare är också en fördel, eftersom jag vet hur fastigheter faktiskt byggs. Sedan har jag även en väldigt driven personlighet, med en stark vilja att alltid vara bäst.
Hur blir man bäst?
För mig har det handlat om att lägga ner dubbelt så mycket tid som andra. Exempelvis jobbade jag fulltid medan jag pluggade, och så har jag alltid jobbat på helger. För att jobba så mycket krävs nog att man jobbar med sin hobby, vilket stämmer bra för mig.
Vart får du all din energi ifrån?
Energin kommer från att göra saker man tycker är kul. Och så har jag sällan haft en chef som sagt åt mig vad jag ska göra, utan har kunnat bestämma själv när och hur mycket jag ska jobba.
Kan du ge något exempel på något roligt du varit med om under din tjänst på Akelius?
Vid ett tillfälle hade vi en hyresgäst som var musiker, som satt och jobbade sent inpå nätterna och sov om dagarna. Han blev väldigt frustrerad över att Akelius höll på att renovera fastigheten om dagarna och hotade att gå ut publikt med sitt missnöje. Jag hade en lång diskussion med honom och vi lyckades till slut att lösa konflikten. Som tack skickade han en bunt med sina skivor till mig på posten, vilket var väldigt trevligt!
Vart ser du dig själv om 10 år?
Jag vill fortsätta jobba med fastigheter – delvis med transaktioner och utveckling av fastigheter och delvis med saker inom gränslandet mellan fastigheter och IT, exempelvis crowdfunding av fastigheter, smarta hem eller karttjänster.
OM AKELIUS OCH BOSTADSMARKNADEN I LONDON
Vad är det som gör Akelius till ett så framgångsrikt fastighetsbolag?
Flera saker – vi är snabba på att förändra oss, har en platt hierarki och återinvesterar alla våra vinster. Det senare gör att företaget växer väldigt snabbt, eftersom att en stor del av vinsterna går åt att köpa nya fastigheter.
Vad gör en bra hyresvärd?
Kommunikation är A och O. Sedan handlar det också mycket om att möta de förväntningar som finns i form av service, samt att slänga in en trevlig överraskning till hyresgästerna då och då.
En av Akelius studios, i Norra Kensington.
Hur skiljer sig Londons bostadsmarknad från den svenska?
Sverige och England är totala motpoler. Medan den svenska bostadsmarknaden är extremt reglerad så har jag nog aldrig stött på en så fri och oreglerad bostadsmarknad som den i London. I London kan hyresvärdar höja hyran med hur mycket de vill, samt säga upp hyreskontrakt när som helst, vilket är väldigt ovanligt och inte tillåtet i Sverige.
Vilka är de hetaste, mest up-and-coming, bostadsområdena i London just nu?
Hackney är väldigt populärt bland vår målgrupp, alltså young professionals som sådana som jag själv. Där finns många spektakulära lägenheter, exempelvis i gamla industrilokaler, vilket många young professionals gärna bor i. Brixton, Chiswick och Acton är också populära. Det som förenar alla dessa områden är att de förhåller sig lika långt ifrån centrala London och har en relativt bra kommunikation.
Många Londonsvenskar får verkligen kämpa för att hitta prisvärda och bra bostäder i London. Har du några tips att ge unga svenskar som söker boende i London?
Satsa på att hyra från företag istället för privata hyresvärdar, då det generellt sätt är högre kvalitét på de förstnämnda. Om företagen dessutom äger fastigheterna själva blir det lägre administrationskostnader. Vill man komma undan billigt är flat shares det bästa alternativet och relativt lätt att hitta. Det är också viktigt att vara snabb – ju snabbare du är desto lättare får du en lägenhet. Sedan ska man alltid komma förberedd också, med en referens från din nuvarande hyresvärd, bevis på din nuvarande adress, bevis på att du arbetar där du uppger att du arbetar, mm.
Bostadspriserna är ju en av de mest omdebatterade politiska frågorna i London just nu. Hur tror du att bostadsmarknaden i London kommer att utvecklas i framtiden?
London är en stad som bara växer, och bostadspriserna styrs av befolkningstillväxten. Så länge städer växer så kommer prisutvecklingen att gå upp.
Kommer studenter överhuvudtaget ha råd att bo i centrala London om fem år?
Ja, det kommer ju alltid finnas studenter med rika föräldrar, haha. Det som är bra med att städer växer är att ju att det bildas fler stadskärnor. Så bara för att folk tvingas flytta ut betyder det inte att det inte kommer finnas liv och rörelse i de områdena i framtiden. Alla städer som växer upplever någon typ av gentrifiering.
OM LIVET I LONDON
Robin var inte jätteimponerad av London innan han faktiskt flyttade hit. Han hade främst upplevt turistsidan av staden, exempelvis hängt i området kring Piccadilly och shoppat på Regent Street, etc. Idag kan han inte tänka sig en stad han skulle trivas bättre i.
Vad är det bästa med London?
Människorna. Engelsmän är så himla artiga, det gillar jag. Jag gillar även att man kan bo centralt men ändå ha ett radhus med en trädgård. Och parkerna är helt fantastiska – det är fantastiskt att kunna köra runt i Richmond Park och se hjortarna springa omkring. Grejen med London är att vad man än vill göra så går det att hitta på en timme. Vill jag rida på en elefant så kan jag fixa det.
På vilket sätt är London roligare än Stockholm?
Jag känner att jag gjort Stockholm nu, och då är London nästa naturliga steg. Det är framförallt stor skillnad på människorna. Engelsmän är mycket mer inkluderande och nyfikna, vilket man tydligt ser när man går ut på puben. Generellt sett finns det mycket bättre mötesplatser i den här staden. Det är också en stad som inkluderar många fler åldersgrupper och bakgrunder. Går man exempelvis ut och käkar brunch i ’SoFo’ (South of Folkungagatan i Stockholm) ska man helst vara mellan 25-30 år och jobba med media, och man ska helst inte ta med sig sina barn. I London finns det inga sådana regler – man kan ta med sina barn, sin mormor och sin hund vart som helst.
Vad saknar du hemma?
Vännerna, att det är nära till allt, vettiga mataffärer och att man har mer fritid i Stockholm än vad man har i London. Det är så långt till allting i London – det går knappt att vara vän med någon på andra sidan av staden. Jag hade gärna flyttat till East men då skulle jag tappa kontakten med hela min vänskapskrets. Det är också svårare att få till den där ”hemma”-stämningen som man har i Sverige. Här kommer man hem sent från jobbet och kör take-away som middag, och på helgen hänger man på puben. Britter är inte så bra på att hänga i varandras hem.
Beskriv din perfekta helg i London:
Helst ska det ju vara sommar, och då hyr jag en bil – gärna en cabriolet – för att köra till Cotswolds och stanna där över helgen. Engelska byar är så mycket mysigare än svenska. Engelska byar har minst 10 olika pubar, medan svenska byar på sin höjd har en pizzeria.
TIO SNABBA
Beskriv dig själv med 3 ord: Generös, snabbfotad och nyfiken
Hur ser din drömlägenhet ut? En konvertering av fabrikslokaler, med stora fönster, högt i tak och tegelväggar
Om du inte bodde i London, vart skulle du vilja bo då? Berlin eller LA
Det sämsta med London: Transporten
Favoritområde i London: Hackney, även om jag själv aldrig kommer flytta dit
Område du undviker i London: South Kensington – det är så dött och tråkigt där
Favoritrestaurang? High Road Brasserie i Chiswick
Mest stolt över? På studenten sa min pappa att det han var mest stolt över med mig var min förmåga att inte vara stolt. Jag är stolt över att jag inte är stolt, helt enkelt.
Vad gör du när du inte jobbar? Lagar kantarellmackor
Vad är din livsfilosofi? Att vara lycklig varenda dag. Måndagar är tråkiga liksom, men då väljer jag att dricka champagne istället.
Akelius är Sveriges största marknadsnoterade fastighetsbolag. De äger 50 000 lägenheter i sex olika länder, med ett fastighetsbestånd som motsvarar 63 miljarder svenska kronor. Verksamheten består av att Akelius köper, uppgraderar och förvaltar bostadsfastigheter i attraktiva städer med stark tillväxt – 80% av deras lägenheter ligger i Berlin, London, Paris, Stockholm och New York. Varje år renoverar de 4000 lägenheter för 2 miljarder svenska kronor, och dessutom uppgraderas fasader, trapphus, entréer och innergårdar. Förstklassiga resultat kräver även förstklassig personal, vars utbildning sker inom Akelius University. Målsättningen är att vara det bostadsbolag som har den mest relevant utbildade personalen i världen. 90% av Akelius Residential Property AB ägs av Akelius Foundation – en allmännyttig avkastningsstiftelse som skänker hundratals miljoner till välgörenhet och är världens största bidragsgivare till SOS Barnbyar. För närvarande satsar Akelius Foundation väldigt mycket resurser på att hjälpa flyktingar i Sverige och Tyskland med språk och utbildning.
Är du sugen på att hyra någon av Akelius’ fastigheter? Kika in dem här!
The post Möt: Robin Norström från Akelius appeared first on LondonSwedes.