Quantcast
Channel: Mitt London Archives - LondonSwedes
Viewing all articles
Browse latest Browse all 117

Möt – Mikael Angesjö

$
0
0

Mikael Angesjö

Mikael AngesjöMikael Angesjö har en ganska brokig bakgrund, uppväxt i en liten ort mellan Göteborg och Borås som han lämnade för ungefär tretton år sedan för studier i USA. Efter några år kom han till Docklands och London och arbetar idag gladeligen med att marknadsföra sitt hemland.

-Det var aldrig min tanke att åka till London, många svenskar har London som mål, men USA var grejen för mig, säger Mikael Angesjö pillemariskt och fortsätter med ett leende som talar om att han har fina minnen från tiden på andra sidan Atlanten.

-Jag studerade och hade ett fotbollsstipendium, summerat var det fyra väldigt trevliga år.

 

Vi har möts upp på Home house i Marylebone, bara ett stenkast ifrån hans nuvarande arbetsplats och vi sätter oss ner för en förmidagskaffe i ett av rummen på medlemsklubben. Cappuccinon serveras och Mikael sätter sig i vad som förmodligen är den grönaste soffan jag någonsin sett.

 

Han spelade fotboll och jobbade sedan en tid för Adidas i New York och Manchester innan han hamnade i London. Det gått fyra år sedan han fick jobbet som ”Membership coordinator” på den Svenska Handelskammaren för Storbritanninen, idag är han vice VD. Åren i USA lärde honom att det att vara patriotisk är något positivt och äran i att få representera sitt land.
– Handelskammaren är en otroligt rolig organisation att jobba för, vi representerar fyrahundra företag över femtio olika industrier, informerar Mikael märkbart stolt över arbetet.
-Jag var professionell modell innan jag började på handelskammaren. När jag intervjuades så hade jag en modefotografering med Gucci samma dag som jag sen kom att acceptera jobbet.
Han menar att Sverige är mer öppet och att hans kreativa bakgrund sågs som en tillgång.

 

Fördomar

Han får presentera organisationen för diverse grupper och skolklasser där han får möta på en hel del fördomar.
-Det första många tänker är att Handelskammaren består av ett gäng äldre herrar som sitter i en exklusiv miljö och röker cigarr och dricker whiskey, raljerar han humoristiskt.
-Vi är väldigt moderna, man kan beskriva vår verksamhet som en plattform för nätverkande och marknadsföring, ett eventföretag för alla med svensk koppling.
Historiskt sett har de mer traditionella industriföretagen drivit handelskammaren, och de finns idag kvar men samsas med svenska mer kreative och mindre företag inom bland annat mat, litteratur, mode och teknologi.

 

Spotify

Han ger ett konkret exempel på ett företag som det gått väldigt bra för, nämligen Spotify som kom till Storbritannien på samma sätt som många andra små företag och kontaktade Handelskammaren. Dem presenterade sig som ett företag med en Musiktjänst, som erbjöd musik gratis till alla och frågade om Handelskammarens medlemmar skulle vara intresserade av ”premium accounts” av deras tjänst? OK, vi vet inte om alla vill ha det men vi testar var responsen, så började en del av den framgångsrika resan bakom företaget som idag de flesta känner till.

“Varumärket Sweden har aldrig varit starkare”

Vi sitter i ett rum som bjuder på ett hav av olika gröna nyanser, rummet är lugnt och behagligt. Kanske påverkad av den klassiska musiken som spelas i bakgrunden men också lugnet Mikael kommunicerar, han förmedlar en känsla av att han vägar varje ord innan han uttalar dem, drar ner tempot på vårt samtal.

-När du presenterar dig som svensk, vad tänker folk på? Innovation, pålitlighet och kvalitet. Du kan inte nog värdera det försprånget och sådant tar väldigt lång tid att bygga upp, konstaterar Mikael.
Mikael menar att dagens svenska framgånsrika företag är kreativare än tidigare och han ger flera exempel; Izettle, Klarna, Tradedoubler och Tiger of Sweden. Tillsammans med de sistnämnda arrangerades ett event i mars i deras flagship store på Picadilly Circus.

– Vi flög över deras designers, öppnade en liten bar med cocktails från ABSOLUT till alla gäster, vilket resulterade i en lång kö utanför butiken. Det kommunicerade tydligt att vi inte bara består av de traditionella industriföretagen även om de är aktuella och viktiga för svensk export. I februari höll de en föreläsning högst upp i The Gherkin, där grundaren av indexet för hur starka länders varumärken är,  Simon Anholt berättade om varför varumärket Sverige är så starkt. The Gherkin är förövrigt helt byggt av det svenska företaget Skanska.

-Där uppnådde vi det vi ska som organisation, vi informerar, öppnar upp för nätverkande och levererar en intressant föreläsning för de flesta som kom.

 

En vanlig dag på jobbet

Den ena dagen jobbar han med oljeindustrin, andra dagar med sportevenemang, och modeföretag. Hans huvudansvar är rekrytering av nya företag så han träffar många nya svenska företag som vill etablera sig i Storbritannien regelbundet. En konversation med ett nytt företag inleds med att ta reda på vilka typer av kontakter företaget behöver. För att se vad Handelskammaren kan bistå med.
-Ibland går det extremt bra även om vi inte alltid får kredden för det, konstaterar han och förklarar att det inte är det viktiga, vi vill inte tjäna pengar utan stärka Sveriges varumärke och relation med Storbritannien.

För en tid sedan fick Mikael ett jobberbjudande från Google. Han tackade nej då han inte kände att han inte kunde stå för digital marknadsföring på samma sätt som han kan stå för att Sverige är ett fantastiskt land. Han ler åt ironin med att han representerar den svenska affärsvärlden, som han jag själv aldrig jobbat i då han själv flyttade när han var 17 år. Men trycker på att han får träffa dess företagsledare dagligen och de inger mycket förtroende.
-Jag tycker att det är extremt viktigt att tro på produkten eller varumärket jag jobbar med. Det är därför jag går upp varje dag och jobbar sent, fastslår Mikael.
-Jag är oerhört stolt och brinner för att vårt lilla land kan få vara så framgångsrikt i världen.
Mikael tror att en bidragande orsak till den svenska framgången är naiviteten, att vi ibland är så naiva att vi många gånger vågar satsa för att vi inte förstår hur svårt det är eller hur tuff konkurrensen är.

Mikael Angesjö

Hemma

Killen från den lilla orten i Sverige bor idag i Docklands, östra London. Han beskriver sig som ett stort fan av området, mycket på grund av tillgången till vattnet.
-Det finns ett ställe dit ingen går som jag verkligen gillar, det ligger vid London City Airport som typ ingen flyger ifrån heller, skrattar han och fortsätter. Där finns flera mysiga ställen, så man kan ta med fika och sitta med funderingar över livet.
-London har växt mycket för mig. Staden har mycket mer karaktär än New York tycker jag själv, men det tar längre tid att komma in i lunken. Bara en sådan sak som kulturlivet. Tate modern är en personlig favorit och bara fyra stationer bort. En stad som väntar utanför din dörr.

 

Fakta om Handelskammaren:
• Handelskammaren grundades år 1906.
• Organisationen har fyra heltidsanställda och flera deltidsanställningar.
• Syftet är att stärka relationen mellan Storbritannien och Sverige.
• Handelskammaren arrangerar 70 evenemang per år.
• Organisationen representerar 400 företag över femtio industrier.
• Svenska Handelskammaren i London är en av de mest aktiva i Storbritannien.

 

5 snabba med Mikael

År i London – 5
Smultronställe – Royal Victoria Dock
Bästa minne – Att få organisera ABBAs officiella firande av deras 40 års jubileum på Tate Modern
Undvik – Central line på sommaren
Bästa med London – Det breda kulturutbudet

Text & bild: Michaela Agnarsson

The post Möt – Mikael Angesjö appeared first on LondonSwedes.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 117

Trending Articles